Castanospermum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Castanospermum australe
Déligesztenye
Déligesztenye
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Alcsalád: Faboideae
Nemzetség: Castanospermum
A.Cunn
Tudományos név
Castanospermum australe
A.Cunn & C.Fraser ex Hook.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Castanospermum australe témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Castanospermum australe témájú médiaállományokat és Castanospermum australe témájú kategóriát.

Babjai

A Castanospermum australe, elterjedt magyar nevén déligesztenye a Castanospermum nemzetség egyetlen faja, mely természetes körülmények között Ausztrália keleti partvidékén (Queensland és Új-Dél-Wales), Vanuatun és Új-Kaledóniában él.

Akár 20-40 méter magasra is megnövő, örökzöld fa, 15 cm hosszú, 6–7 cm széles levelekkel. Virágai piros és sárga színben díszelegnek, 3–4 cm hosszúak és 6 cm hosszú fürtvirágzat részét alkotják. A hüvelytermés 12–20 cm hosszú, belsejét egy szivacsszerű anyag 3-5 részre osztja, melyek mindegyikében egy-egy 4–6 cm átmérőjű, bab alakú mag sorakozik. A magok nyersen mérgezők, de feldolgozva (főzve és pörkölve) már fogyaszthatók, ízük a szelídgesztenyéhez hasonlít. Kedvelt szobanövény.

Szobanövényként[szerkesztés]

Közepes vízigényű, talaját mindig nedvesen kell tartani, nem száradhat ki. Fényigényes, de az erős napfénytől, óvni kell. Havonta kétszer ajánlatos tápoldat adása. Virágzási ideje: május, június, július. A virág színe piros, vagy sárga. "B" típusú virágföldet igényel. Tágas, napos, egyenletesen meleg (min. 16 °C) helyiségbe való szobanövény.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]