Casio F-91W

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Casio F-91W karóra

A Casio F-91W egy digitális kvarcóra, amit a japán Casio cég készít. 1989 júniusában került bevezetésre[1] és azóta is széles körben elérhető a világ számos pontján. Mivel a Casio nem ad ki pontos eladási adatokat az órákról, ezért csak annyit lehet tudni, hogy továbbra is nagy darabszámban adják el, egyes források szerint még mindig évente 3 millió darabos eladást tudhat magáénak az óra.[2]

Jellemzők[szerkesztés]

Az F-91W századmásodperc pontosságú stopper funkcióval rendelkezik, amely majdnem egy teljes óráig tud futni. (59:59.99) és képes mérni a teljes időt, köridőt, első és második helyezési időt. Az óra továbbá képes az óránkénti csipogásra és rendelkezik egy napi ébresztővel is. A naptára automatikus, bár a szökőéveket nem támogatja, mivel nem tárolja az évet. Pontosságára havi ±30 másodpercet adnak meg, ami akár évente 6 percet is jelenthet.

Az órát egy darab CR2016 lítiumos gombelem táplálja, ami a Casio közlése szerint 7 év üzemidőt tesz lehetővé napi 20 másodperc ébresztést és egy másodperc megvilágítást feltételezve. Az óra mérete 37.5 × 33.5 × 9.5 mm és súlya 20 gramm. A modell száma a hátlapra bélyegzett adat szerint 593. Az óra mérsékelten vízálló, amit a számlapra nyomtatott WATER RESIST[3] jelez. A használati útmutató szerint az óra fröccsenő víz és eső ellen védett, használata úszás közben nem ajánlott.

Az F-91W-hez hasonló további modellek a Casio A-158W illetve A-168WA fémhatású krómozott műanyag tokkal és rozsdamentes acél szíjjal. Hasonló óra még a Casio A-105 is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The case of an iconic watch: how lazy writers and Wikipedia create and spread fake "facts"
  2. Casio F-91W – the classic quartz digital watch. [2019. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 7.)
  3. F91W-1 Classic Timepiece. Casio. [2008. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 27.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Casio F91W című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.