Casa Vicens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antoni Gaudí munkái
Világörökség
A Casa Vicens
A Casa Vicens
Adatok
OrszágSpanyolország
Világörökség-azonosító 320-004
TípusKulturális helyszín
Felvétel éve2005
Elhelyezkedése
Casa Vicens (Barcelona)
Casa Vicens
Casa Vicens
Pozíció Barcelona térképén
é. sz. 41° 24′ 13″, k. h. 2° 09′ 03″Koordináták: é. sz. 41° 24′ 13″, k. h. 2° 09′ 03″
A Wikimédia Commons tartalmaz Casa Vicens témájú médiaállományokat.

A Casa Vicens Barcelonában, a Calle Carolines 24 számú épület a mai Gràcia negyedben, az UNESCO világörökség része, mint a híres katalán építész, Antoni Gaudí épületeinek egyike.

A függetlenül dolgozó építész, Antoni Gaudí első önálló alkotása a katalán modernizmus egyik szép példája. 1883 és 1888 között épült Manuel Vicens i Montaner számára. Vicens azonban korábban, 18781880 között bízta meg Gaudít a ház megalkotásával, melyet az édesanyjától örökölt földterületen, a régi Gràcia településen kívánt felépíttetni. A kis település később Barcelona részévé vált. Vicens-nek kettős célja volt a házzal, egyrészt lakóhelynek szánta, másrészt viszont saját gyárának különleges azulejo termékeit kívánta vele bemutatni.

Ennél az épületnél megmutatkozik az az építészeti koncepció, mely felé Gaudí a későbbiekben fordult, mint például a színek eltúlzása, vagy a növényi ábrázolás megjelenése.

Kívülről a házon leginkább a kerámia- illetve azulejo (mázas csempe) díszítés tűnik fel. Uralkodó színei a fehér és a zöld, illetve a vörös. Tulajdonosának, Vicens-nek kőfejtője és kerámiagyára volt (ő maga azonban brókerként dolgozott). Az anyagot Valenciában szerezték, a gyárban pedig elő tudták állítani azokat az elemeket és formákat, melyeket Gaudí az építés során megálmodott. Az épület a mudéjar művészetből merít, emellett azonban indiai és japán minták is felfedezhetők a homlokzaton.

A ház belső terében ismerhető fel igazán Gaudí stílusa. Az arab hatások különösen itt érzékelhetők, legfőképp az ún. Dohányzó szobában.

1925–26-ban az épület eredeti kertje és a pavilon áldozatul esett a város utcáinak szélesítésére és bővítésére irányuló munkálatoknak.

Az épület 1899 után a Jovier család tulajdonába került, mai tulajdonosa is e család tagja, D.ª Fabiola Jover de Herrero. A Casa Vicens – mint magántulajdon – turisták számára nem látogatható, csak kívülről tekinthető meg.

Az UNESCO 2005-ben Párizsban tartott ülésén három másik Gaudí-épület társaságában vette fel a Casa Vicens-et a világörökség listájára, mint Gaudí első fontos művét. Az indoklás szerint e négy mű bemutatja az építőművészet fejlődését a 19. század végén illetve 20. század elején.

2007 októberében az Altadicion nevű észak barcelonai ingatlanügynökség bejelentette, hogy kizárólagos eladási jogot szerzett a Casa Vicens értékesítésére. Az épületet 30 millió euróért kínálják. A cég által üzemeltetett website-on további információk és képek találhatók a házról.

Források[szerkesztés]

  • Doromby Endre: Spanyolország (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp. 1982.) ISBN 963-243-212-6
  • Szentirmai József és Szentirmainé Bánlaky Cecília: Spanyolország (Panoráma útikönyvek, Medicina Könyvkiadó Rt., Bp. 1995.) ISBN 963-243-838-8
  • Bereznay István: Barcelona (Panoráma Külföldi városkalauz, Franklin Nyomda Bp. 1982.) ISBN 963-243-205-3
  • Bede Béla – Lempert Márta: Katalónia (Panoráma útikönyvek, Medicina Könyvkiadó, Bp. 1991.) ISBN 963-243-398-X