Casa Rosada

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Casa Rosada
Casa Rosada Buenos Aires.JPG
Település Buenos Aires
Megnyitás 1898
Típus kormányzati épület
Építész(ek) Carlos Kihlberg
Tulajdonos Government of Argentina
Elhelyezkedése
Casa Rosada (Buenos Aires)
Casa Rosada
Casa Rosada
Pozíció Buenos Aires térképén
d. sz. 34° 36′ 29″, ny. h. 58° 22′ 13″Koordináták: d. sz. 34° 36′ 29″, ny. h. 58° 22′ 13″
Casa Rosada weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Casa Rosada témájú médiaállományokat.
Casa Rosada – az argentin elnöki palota

Casa Rosada (rózsa ház) az argentin elnöki palota megnevezése. Buenos Airesben, Argentína fővárosában a tengerparton lévő Plaza de Mayo téren, a Monserrat városrészben található.

A Casa Rosada a régi városi erődítményre épült, és gyakran átépítették. A palota a hivatalban lévő argentin elnök székhelye, ámbár mint ilyet többnyire csak formális alkalmakra használják. Az elnöknek egy további székhelye a város északi részén, Olivosban szolgál a pihenésre és a nem hivatalos reprezentációra.

Az épület külsejének rózsaszín színezése 1873-ból származik, Domingo Faustino Sarmiento elnökségének idejéből, bár azóta a rózsaszín árnyalatai többször változtak. A színválasztásra két magyarázat létezik. Egyik szerint a pártnélküli Sarmiento ezzel Argentína egységét akarta szimbolizálni, mivel a két ellenséges párt – az unitaristák és a föderalisták – színeit, a fehéret és a vöröset kevertette össze. A másik magyarázat arra utal, hogy a 19. században a rózsaszín széles körben elterjedt színezése volt a házaknak, mivel a mészkövet ökörvérrel keverték össze, s ezáltal a színezőanyag jó kötőképességet és víztaszító tulajdonságot nyert. Az utóbbi érvelést támasztja alá részben az is, hogy az unitaristák színe tulajdonképpen nem a vörös, hanem az égkék/azúr volt.

A Casa Rosadában található egy kis múzeum is, amelynek a bejárata a Calle Hipólito Yrigoyenen található, s láthatók benne többek között a régebbi elnökök személyes tárgyai is.

A palotán lengedező hatalmas argentin lobogó alatt, ha felhúznak egy kisebb zászlót is, az azt jelzi, hogy az elnök az épületben tartózkodik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Casa Rosada című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.