Cartman hihetetlen képessége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cartman hihetetlen képessége
South Park
8. évad, 13. epizód
Cartman telekinetikus agycsatát vív egy csapat pszichozsaruval
Cartman telekinetikus agycsatát vív egy csapat pszichozsaruval
Eredeti címCartman's Incredible Gift
ÍróTrey Parker[1]
RendezőTrey Parker[1]
Gyártási szám813
Első sugárzás2004. december 8.
Első sugárzás Magyarországon2005. július 27.
Kronológia
ElőzőAz ostobenkó kurva videó készlet
KövetkezőErdei karácsony
A South Park epizódjainak listája

A Cartman hihetetlen képessége (Cartman's Incredible Gift) a South Park című animációs sorozat 124. része (a 8. évad 13. epizódja). Elsőként 2004. december 8-án sugározták az Egyesült Államokban.

Egy baleset után Eric Cartman úgy véli, paranormális képességekre tett szert és részt vesz egy rendőrségi nyomozásban, melyben egy sorozatgyilkost üldöznek. Az epizód érdekessége, hogy a sorozat kezdetei óta szereplő Vackor néni, az iskolai busz vezetője ebben a részben látható utoljára. Az epizód A holtsáv című sorozatot parodizálja ki.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Eric Cartman megpróbál repülni, ezért kartonpapírokat ragaszt a karjaira, majd leugrik egy háztetőről. Természetesen a terve nem válik be, így lezuhan, majd két nap kóma után a kórházban ébred fel, ahol egy kórterembe kerül a balkezes sorozatgyilkos egyik áldozatával (a gyilkos onnan kapta nevét, hogy minden áldozatának levágja a bal kezét). A kórházban Harrison Yates őrmester együgyű módon azt hiszi, a balesetnek köszönhetően Cartmannek különleges látnoki képessége lett, ezen felbuzdulva elviszi őt a gyilkosságok helyszínéhez. Cartman első látomása után – melyben egy pilótakeksznek a tetejét leszedik, aztán egy másik alját tapasztják hozzá – a rendőrség brutálisan összeveri és letartóztatja Tom Johannsent, a város cukrászát, Ericnek pedig 100 dollárt adnak szolgálataiért.

A gyilkosságok folytatódnak, de a rendőrök azt hiszik, egy új gyilkos másolja az előzőt. Az egyik helyszínen Kyle Broflovski találkozik Michael Deats-el, egy rendkívül bizarr viselkedésű emberrel, és hamarosan megbizonyosodik arról, hogy ő a valódi gyilkos. Cartmant ezalatt egy csapat igazi pszichozsaru látogatja meg, akik a pénzének 10%-át követelik. A döntetlennel végződő „telekinetikus agycsatát” követően Cartmannek sikerül félreállítania őket.

Kyle természetesen tudja, hogy Cartmannek semmilyen különleges képessége sincsen, de bármennyire is próbálkozik, a rendőrök nem hisznek neki. Ezért úgy dönt, Cartmanhez hasonlóan ő is leugrik egy háztetőről. A kórházban a rendőrök meglátogatják a lábadozó Kyle-t (mivel azt hiszik a balesete miatt neki is különleges képességei lettek), ahol Kyle pontos leírást ad nekik Deatsről. Cartmant időközben Deats elrabolja, aki nagyon dühös, mivel Cartman hamis látomásainak köszönhetően mások vitték el helyette a gyilkosságokat. Deats odakötözi Cartmant egy székhez és különböző unalmas diaképeket vetít neki a korábbi kirándulásairól.

A rendőrök kiérkeznek Michael Deatshez, ahol Yates egy levágott kezekkel teli termet talál. De – mivel a kezek fordítva voltak felszögezve a falra – az együgyű Yates jobb kezeknek hiszi őket, ezért elnézést kér Deatstől a zavarásért és távozik. Rengeteg analizálás, elemzés és tesztelés után Yates végre megfordítja a kezet és rájön, hogy Deats az igazi tettes. Ő éppen megölni készül Cartmant, ám ekkor megjelennek a rendőrök és egy gyors akcióban végeznek a sorozatgyilkossal.

A kórházban Mr. Johannsen és Yates megköszöni Kyle-nak a segítséget. Azonban Kyle elmagyarázza nekik, hogy pszichozsaruk nem léteznek, mindennek van logikus magyarázata. A pszichozsaruk Kyle kórtermében megvívják a végső ütközetet Cartmannel. Mikor azonban Kyle rájuk kiabál, hogy hagyják abba, a villanykörték rejtélyes módon kiégnek és néhány elektronikai szerkezet is leesik a polcról. A többiek megdöbbennek, de a zavart Kyle szerint erre is kell lennie valamilyen logikus magyarázatnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Full cast and crew for "South Park" Cartman's Incredible Gift (2004) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2013. január 4.)
  2. Gibron, Bill: South Park - The Complete Eighth Season (angol nyelven). DVD Talk, 2006. augusztus 29. (Hozzáférés: 2013. január 4.)„Instead of being a blistering lampoon of The Dead Zone, it sort of falters, looking for an overall purpose.”

További információk[szerkesztés]

Commons
Commons