Carlos Ruiz Zafón

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Carlos Ruiz Zafón
Carlos Ruiz Zafón - 002.jpg
Született 1964. szeptember 25.[1][2][3][4][5][6]
Barcelona
Elhunyt 2020. június 19. (55 évesen)[7]
Los Angeles[8][9]
Állampolgársága spanyol[10]
Foglalkozása
Iskolái
 • St. Ignatius College, Barcelona
 • Autonomous University of Barcelona
Kitüntetései
 • Crimezone Thriller Awards (2005)
 • Humo's Gouden Bladwijzer (2006)
Halál okavégbélrák

A Wikimédia Commons tartalmaz Carlos Ruiz Zafón témájú médiaállományokat.

Carlos Ruiz Zafón (Barcelona, 1964. szeptember 25.Los Angeles, Kalifornia, USA, 2020. június 19.) spanyol író, forgatókönyvíró.

Életpályája[szerkesztés]

Carlos Ruiz Zafón Barcelonában született, a Gaudí által tervezett Sagrada Família árnyékában nőtt fel. A Sarriái Jezsuita iskolába járt: az intézménynek egy, vörös téglából épült, tornyokkal és titkos járatokkal ellátott gótikus kastély adott helyet, amely az író vallomása alapján jelentősen felkorbácsolta a fantáziáját, és arra ösztönözte, hogy rejtélyes történetek írjon, amelyekkel már 10 évesen osztálytársait szórakoztatta.

Az iskolák befejezése után először egy barcelonai reklámügynökségnél dolgozott, de már 1994-ben Los Angelesbe költözött, és minden idejét az írásnak szentelte. A regényírás mellett forgatókönyíróként és az El País, valamint a La Vanguardia című spanyol napilapoknak dolgozott.

Az 1990-es években ifjúsági prózával próbálkozott: 1993-ban jelent meg első regénye, az El príncipe de la niebla (A köd hercege), amiért megkapta az Edebé irodalmi díjat az ifjúsági irodalom kategóriában, majd további három ifjúsági olvasmányt adott ki (El palacio de la medianoche, Las luces de septiembre, és a Marina).

2001-ben jelentette meg első, felnőtteknek szóló regényét La sombra del viento címmel (A szél árnyéka). A regény kiadásakor nem keltett nagy érdeklődést, de aztán rövid időn belül a spanyol bestseller-listák élére került, majd hatalmas nemzetközi sikert aratott: a könyvet több mint negyven nyelvre fordították le. A La Vanguardia a könyvet 2002-ben az év könyvének jelölte. A regényt később trilógiává bővítette, El cementerio de los libros olvidados (Az elfeledett könyvek temetője) néven. Az El juego del ángel (Angyali játszma) 2008-ban, az El prisionero del cielo (A mennyország fogságában) 2011-ben jelent meg.

Zafón nem pusztán kiemelkedő író, hanem tehetséges zenész is. Mielőtt író lett volna, zenészként is dolgozott, többek között tv-sorozatok filmzenéinek komponálásával foglalkozott. Az utóbbi években csupán a maga és barátai szórakoztatására szerzett zenét; közülük néhány, amelyet két könyvéhez, a Szél árnyékához és az Angyali játszmához írt – hogy az olvasók még jobban átélhessék a regények misztikus világát -, meghallgathatók a szerző honlapján.

55 éves korában Los Angelesben, az Egyesült Államokban, rákos megbetegedésben hunyt el.

Kitüntetései[szerkesztés]

 • 1993 – Premio Edebé de Literatura Juvenil
 • 2005 – Barry Award, a legjobb első regény kategóriában A szél árnyéka című regényéért

Művei[szerkesztés]

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

 • A szél árnyéka; ford. Vajdics Anikó; Palatinus, Bp., 2005
 • Angyali játszma; ford. Latorre Ágnes; Ulpius-ház, Bp., 2008
 • A mennyország fogságában; ford. Latorre Ágnes; Ulpius-ház, Bp., 2012
 • A szél árnyéka; ford. Vajdics Anikó / Tűzrózsa; ford. Berta Ádám; Európa, Bp., 2015
 • Marina; ford. Tomcsányi Zsuzsanna; Európa, Bp., 2016
 • Lelkek labirintusa. Elfeledett könyvek temetője; ford. Kürthy Ádám András; Európa, Bp., 2018

Idézetek[szerkesztés]

 • „Az igazmondást kevés dolog indokolja, a hazugságnak viszont végtelen sok oka lehet.”
 • „Az életet Istentől kapjuk, de a világot az Ördög felügyeli.”
 • „A férfi olyan hamar felmelegszik, mint a villanykörte: egy pillanat alatt tűzbe jön, s ugyanilyen hamar ki is hűl. Ellenben a nő – s ez tudományosan bizonyított tény – úgy melegszik fel, mint a vasaló. Lassan, fokozatosan forr fel, mint a jó húsleves. De ha egyszer átforrósodott, nincs, aki lehűtse.”
 • „Őrizd meg az álmaidat. Soha nem tudhatod, mikor lesz szükséged rájuk.”
 • „Párizs a világ egyetlen olyan városa, ahol az éhenhalás még mindig művészetnek számít.”

Zafón és a sárkányok[szerkesztés]

„A sárkányok iránti rajongásomnak hosszú története van. Barcelona a sárkányok városa, sok épületének homlokzatát díszítik vagy őrzik és attól tartok, hogy én is egy vagyok közülük. Talán pont ezért, a kis szörnyetegekkel való szolidaritásból, évek óta gyűjtöm őket és menedéket nyújtok számukra az otthonomban, egy igazi sárkánybarlangban, amit mostanáig több mint 400 sárkányszerű lény népesít be, de számuk havonta emelkedik. Természetesen a sárkány évében születtem, de ezen kívül számos más kapcsolatom is van ezekkel a tüzet okádó zöld bestiákkal. A sötétséget kedvelő éjszakai lények vagyunk, de nem különösebben barátságosak és nem éppen barátai a nemeseknek és a vándorlovagoknak.” Carlos Ruiz Zafón
„Mi afición a los dragones viene de largo. Barcelona es ciudad de dragones, que adornan o vigilan muchas de sus fachadas, y me temo que yo soy uno de ellos. Quizás por eso, por solidaridad con el pequeño monstruo, hace ya muchos años que los colecciono y les ofrezco refugio en mi casa, dragonera al uso. Al día de hoy ya son más de 400 criaturas dragonas las que hacen mi censo, que aumenta cada mes. Además de haber nacido en el año, por supuesto, del dragón, mis vínculos con estas bestias verdes que respiran fuego son numerosos. Somos criaturas nocturnas, aficionadas a las tinieblas, no particularmente sociables, poco amigas de hidalgos y caballeros andantes y difíciles de conocer.” Carlos Ruiz Zafón

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 13.)
 3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Munzinger-Archiv (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. Muere el escritor Carlos Ruiz Zafón a los 55 años (spanyol nyelven)
 8. https://www.lavozdegalicia.es/noticia/obituarios/2020/06/19/muere-escritor-carlos-ruiz-zafon-55-anos/00031592558054822575102.htm
 9. https://www.leparisien.fr/culture-loisirs/livres/mort-du-celebre-ecrivain-espagnol-carlos-ruiz-zafon-auteur-de-l-ombre-du-vent-19-06-2020-8338443.php
 10. LIBRIS, 2017. január 12. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)

Források[szerkesztés]