Carlo Abate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carlo Abate
Született 1932. július 10. (85 éves)
Torino
Állampolgársága olasz
Foglalkozása

Carlo Maria Abate (Torino, 1932. július 10. –) olasz autóversenyző.

Kezdeti évek[szerkesztés]

A francia családból származó fiatalember 1955-ben kezdte a pályafutását a Sestrieres Rallyn, ahol egy FIAT 1100as autóval indult. Két évre rá már az Olasz GT bajnokság 1300 köbcentiméteres kategóriájának a bajnoka, valamint először indul a híres olasz derbin a Mille Miglián ahol elsőre a 33. helyet szerzi meg Alfa Romeójával.

Nemzetközi karrier[szerkesztés]

1958-ban bajnok lesz az olasz hegyiverseny bajnokságban és a Targa Florión a 9. helyet szerzi meg Gianni Balzarini társaságában. A következő évben a Mille Miglia bajnoka Balzarinivel, olasz GT-bajnok ismét, második a Coppa Inter Europa Monza versenyen, és az autós Tour de France-on az 5. helyet szerzi meg. 1960-ban a karrierje töretlen, ugyanis győz a Coppa Inter Europán,nyolcadik a Sebringi futamon Giorgio Scarlattival és Siennával trióban, nyolcadik a nürburgringi 1000 kilométeres futamon Colin Davis-szel majd 6. a hegyi Európa-bajnokságon az összetettben. A következő évben szerepelt először a Le Mans-i 24 órás versenyen egy Ferrarival de váltóhiba miatt kiállt, azonban a nürburgringi 500-ason győzött.

Együléses "kiruccanás"[szerkesztés]

Az évet a Trophée d'Auvergne megnyerésével kezdte, majd év közben átnyergelt az együlésesekre és mindjárt a Formula–1 kategóriára, de egyelőre csak vb-n kívüli futamokra nevezett, nem is kevés sikerrel ugyanis a XV. Grand Premio di Napolin a negyedik lett Porschéjával Ennaban pedig a harmadik lett. Ebben a szezonban nevezett a francia nagydíjra és a német nagydíjra egy Lótusszal, de különböző problémák miatt nem indult.

1963-ban a Targa Florión győzött Joakim Bonnierrel párban, majd Reimsben ismét nyert a GT kategóriában,az együléseseknél pedig Siracusában ismét harmadik lett, és vb futamra is nevezett az olasz nagydíjra egy Porsche versenygéppel, de ismét hiányzott a rajtlistáról.

Későbbi évek[szerkesztés]

Az utolsó autós szezonjában(1964-ben) csak Sebringben és Le Mansban indult, de már nem volt sikeres. Emiatt vissza is vonult.

A későbbi években A Renio Papa dell'Acs Ticino klinika igazgatója lett.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carlo_Mario_Abate című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carlo_Mario_Abate című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]