Carl von Ghega

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carl von Ghega
Carl von Ghega (Josef Kriehuber kőrajza, 1851.)
Carl von Ghega (Josef Kriehuber kőrajza, 1851.)
Születési név Carlo Ghega
Született 1802. január 10.
Velence
Elhunyt 1860. március 14. (58 évesen)
Bécs
Sírhely
Állampolgársága Osztrák Császárság
Nemzetisége osztrák
Foglalkozása mérnök
Fontosabb munkái semmeringi vasút
Kitüntetései lovag
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carl von Ghega témájú médiaállományokat.

Carl von Ghega (született Carlo Ghega, Velence, 1802. január 10.Bécs, 1860. március 14.) osztrák mérnök. Legismertebb munkája a semmeringi vasút tervezése és építése. Lovaggá ütését követően Carl Ritter von Ghega.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Karl Richter von Ghega emlékműve Semmeringen

Ghega albán származású szülők gyermekeként született Velencében. Apja a haditengerészethez iskolázta be, azonban az ifjú Ghegát a tengernél a matematika jobban érdekelte. A császári katonai főiskola után, 15 évesen a padovai egyetemen folytatta tanulmányait, ahol egy évvel később mérnöki képesítést kapott, 17 évesen pedig matematikából doktorált.

Mérnöki pályája kezdetén Olaszország Veneto régiójában végzett út- és vízépítési munkákat, kiemelkedő feladata a Cortina d’Ampezzo és Dobbiaco (Toblach) közötti (ma az olasz 51-es főút) hegyvidéki országút megépítése volt.

1836-tól Angliába és más európai országokba indult a vasúti közlekedés és a vasútépítés tanulmányozására, majd később, 1840-ig a Brünnt Lundenburggal (ma: Břeclav) összekötő Ferdinánd császár-északi vasút (németül Kaiser-Ferdinands-Nordbahn) építésének vezetője volt.

Az osztrák kormány 1842-ben a Császári és Királyi Déli Államvasút (németül k. k. priv. Südliche Staatsbahn) hegyvidéki szakaszának tervezésével és építésével bízta meg. A munka megkezdése előtt, annak kiemelt jellege miatt, az Amerikai Egyesült Államokba utazott tanulmányútra. Amerikából visszatérve a tapasztalatait nemcsak a tervezői és a kivitelezői munkája során hasznosította, hanem azokról két szakkönyvet is megjelentetett.

A kortárs mérnökök a semmeringi térség vasúti átkelését megvalósíthatatlannak vélték. Ghega 1844-re készítette el nyomvonalterveit, amin a vonatok adhéziós vontatással képesek közlekedni. A munkát komplex feladatként tekintette, már a vasútépítési munkák megkezdése előtt kezdeményezte az olyan gőzmozdonyok kifejlesztését, amelyek képesek leküzdeni az addig egyedülállóan nagy emelkedési viszonyokat. A Gloggnitztól Mürzzuschlagig tartó semmeringi vasút kivitelezési munkája 1848-tól 1854-ig tartott.

Érdemeinek elismerésére, még a semmeringi vasútvonal átadása előtt, 1851-ben lovaggá ütötték, nevét ezután Carl Ritter von Ghega formában írta.

Az 1850-es évek közepén szerte a Habsburg Birodalomban több vasúttervezési és építési munkát vállalt, majd az erdélyi vasúthálózat kiépítésével bízták meg, azonban annak befejezését már nem érhette meg. 1860-ban tuberkulózisban, Bécsben hunyt el.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carl von Ghega című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]