Carl von Ghega

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carl von Ghega
Ghega-lithografie-kriehuber-1851.jpg
Carl von Ghega (Josef Kriehuber kőrajza, 1851.)
Születéskori neve Carlo Ghega
Született 1802. január 10.
Velence
Elhunyt 1860. március 14. (58 évesen)
Bécs
Nemzetisége osztrák
Foglalkozása mérnök
Fontosabb munkái semmeringi vasút
Kitüntetései lovag

Carl von Ghega (született Carlo Ghega, Velence, 1802. január 10.Bécs, 1860. március 14.) osztrák mérnök, a semmeringi vasút tervezője és építője. Lovaggá ütését követően Carl Ritter von Ghega.

Élete, munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ghega albán származású szülők gyermekeként született Velencében. Apja a haditengerészethez iskolázta be, azonban az ifjú Ghegát a tengernél a matematika jobban érdekelte. A császári katonai főiskola után, 15 évesen a padovai egyetemen folytatta tanulmányait, ahol egy évvel később mérnöki képesítést kapott, 17 évesen pedig matematikából doktorált.

Mérnöki pályája kezdetén Olaszország Veneto régiójában végzett út- és vízépítési munkákat, kiemelkedő feladata a Cortina d’Ampezzo és Toblach közötti hegyvidéki országút megépítése volt.

1836-tól Angliába és más európai országokba indult tanulmányozni a vasúti közlekedést és a vasútépítését, majd később, 1840-ig a Brünnt Lundenburggal (ma: Břeclav) összekötő Ferdinánd császár-északi vasút (németül Kaiser-Ferdinands-Nordbahn) építésének vezetője volt.

Az osztrák kormány 1842-ben a Császári és Királyi Déli Államvasút (németül k. k. priv. Südliche Staatsbahn) hegyvidéki szakaszának tervezésével és építésével bízta meg. A munka megkezdése előtt, annak kiemelt jellege miatt, az Amerikai Egyesült Államokba utazott tanulmányútra. Amerikából visszatérve a tapasztalatait nemcsak a kivitelezés során hasznosította, hanem azokról két könyvet is írt.

A kortárs mérnökök a semmeringi vasúti átkelés megépítését megvalósíthatatlannak vélték. Ghega 1844-re készítette el nyomvonalterveit, amin a vonatok adhéziós vontatással képesek közlekedni. A vasútépítési munkák megkezdése előtt kezdeményezte az olyan gőzmozdonyok kifejlesztését, amelyek képesek leküzdeni az addig egyedülállóan nagy emelkedési viszonyokat. A Gloggnitztól Mürzzuschlagig tartó semmeringi vasút építése 1848-tól 1854-ig tartott.

Érdemeinek elismerésére, még a semmeringi vasútvonal átadása előtt, 1851-ben lovaggá ütötték, nevét ezután Carl Ritter von Ghega formában írta.

Az 1850-es évek közepén szerte a Habsburg Birodalomban több vasúttervezési és építési munkát vállalt, majd az erdélyi vasúthálózat kiépítésével bízták meg, amelynek befejezését nem érhette meg. 1860-ban tuberkulózisban, Bécsben hunyt el.

Jegyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Carl von Ghega című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carl von Ghega témájú médiaállományokat.