Carl von Ghega

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carl von Ghega
Carl von Ghega (Josef Kriehuber kőrajza, 1851.)
Carl von Ghega (Josef Kriehuber kőrajza, 1851.)
Születési név Carlo Ghega
Született 1802. január 10.
Velence
Elhunyt 1860. március 14. (58 évesen)
Bécs
Sírhely Zentralfriedhof
Nemzetisége osztrák
Foglalkozása mérnök
Fontosabb munkái semmeringi vasút
Kitüntetései lovag
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carl von Ghega témájú médiaállományokat.

Carl von Ghega (született Carlo Ghega, Velence, 1802. január 10.Bécs, 1860. március 14.) osztrák mérnök. Legismertebb munkája a a semmeringi vasút tervezése és építése. E munkájáért 1851-ben történt lovaggá ütését követően használt neve: Carl Ritter von Ghega.

Karl Richter von Ghega emlékműve Semmeringen
Karl Richter von Ghega emléktábla Semmeringen
K.R. von Ghega bronzérem az emlékművön
Helyszín és nyomvonal
Karl Richter von Ghega emlékhely Semmeringen

Élete, munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ghega albán származású szülők gyermekeként született Velencében. Apja a haditengerészethez iskolázta be, azonban az ifjú Ghegát a tengernél a matematika jobban érdekelte. A császári katonai főiskola után, 15 évesen a padovai egyetemen folytatta tanulmányait, ahol egy évvel később mérnöki képesítést kapott, 17 évesen pedig matematikából doktorált.

Mérnöki pályája kezdetén Olaszország Veneto régiójában végzett út- és vízépítési munkákat, kiemelkedő feladata a Cortina d’Ampezzo és Dobbiaco (Toblach) közötti (mai 51. sz.) hegyvidéki országút megépítése volt.

1836-tól Angliába és más európai országokba indult tanulmányozni a vasúti közlekedés és a vasútépítés tanulmányozására, majd később, 1840-ig a Brünnt Lundenburggal (ma: Břeclav) összekötő Ferdinánd császár-északi vasút (németül Kaiser-Ferdinands-Nordbahn) építésének vezetője volt.

Az osztrák kormány 1842-ben a Császári és Királyi Déli Államvasút (németül k. k. priv. Südliche Staatsbahn) hegyvidéki szakaszának tervezésével és építésével bízta meg. A munka megkezdése előtt, annak kiemelt jellege miatt, az Amerikai Egyesült Államokba utazott tanulmányútra. Amerikából visszatérve a tapasztalatait nemcsak konkrét terrvezői és a kivitelezőii munkái során hasznosította, hanem azokról két szakkönyvet is megjelentetett.

A kortárs mérnökök a semmeringi térség vasúti átkelését megvalósíthatatlannak vélték. Ghega 1844-re készítette el nyomvonalterveit, amin a vonatok adhéziós vontatással képesek közlekedni. A konkrét munkát komplex feladatként tekintve, már a vasútépítési munkák megkezdése előtt kezdeményezte olyan gőzmozdonyok kifejlesztését, amelyek képesek leküzdeni a helyi - addig még nem épített - egyedülállóan nagy emelkedési viszonyokat. A Gloggnitztól Mürzzuschlagig tartó semmeringi vasút kivitelezési munkája 1848-tól 1854-ig tartott.

Érdemeinek elismerésére, még a semmeringi vasútvonal átadása előtt, 1851-ben lovaggá ütötték, nevét ezután Carl Ritter von Ghega formában írta.

Az 1850-es évek közepén szerte a Habsburg Birodalomban több vasúttervezési és építési munkát vállalt, majd az erdélyi vasúthálózat kiépítésével bízták meg, amelynek befejezését azonban már nem érhette meg. 1860-ban tuberkulózisban, Bécsben hunyt el.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Világörökség

Jegyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Carl von Ghega című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]