Carl Filtsch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carl Filtsch
Carl Filtsch, litográfia 1844-ből
Carl Filtsch, litográfia 1844-ből
Életrajzi adatok
Született 1830. május 28.
Szászsebes
Elhunyt 1845. május 11. (14 évesen)
Velence
Sírhely San Michele-sziget
Pályafutás
Hangszer zongora
Tevékenység zeneszerző, zeneművész
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carl Filtsch témájú médiaállományokat.

Carl Filtsch (Filtsch Károly, Szászsebes, 1830. május 28.Velence, 1845. május 11.) erdélyi szász zeneszerző és zongoraművész.

Élete[szerkesztés]

Hároméves korában kezdett zongorázni tanulni. Az első tanárja édesapja, Josef Filtsch, evangélikus lelkész volt. 1837-ben Bécsbe vitték, hogy a zenei tehetsége kibontakozhasson. Bemutatták a császári udvarban is, ahol a zenei oktatásban és a játékban társa volt a jövendőbeli I. Ferenc József császárnak. Első közönség előtti fellépése 1841-ben a "Wiener Musikverein"-ban átütő sikert hozott, amelyet utána egy Pest-Budától Nagyszebenig tartó turnén megismételt.

1842 decemberében Párizsban tanult, és Frédéric Chopin kedvenc tanítványa volt. Liszt Ferenc egy ideig helyettesítvén Chopint, állítólag így kiáltott fel: "Ha ez a kicsike elkezd utazni, én becsukhatom a boltot." 1843. május 21-én Viktória királynő előtt játszott Londonban. Bécs, Párizs és London zenei újságjai kiváló kritikákat írtak a róla.

Sajnos, rövidesen le kellett mondania az egész Európára tervezett turnékat. Filtsch megbetegedett tuberkulózisban és az orvosok tengeri fürdőket írtak elő neki Velencében. Rövid ideig tartó javulás után egy nyarat Erdélyben és Bécsben töltött el, majd visszatért Velencébe. Itt hunyt el, alig 15 évesen. Márványból készült síremléke a velencei San Michele temetőben található.

Filtsch nagyon fiatalon kezdett zongorán improvizálni, és nyolc saját művet hagyott maga után. Egy zongoraversenyt is komponált, amely 2005-ben jelent meg először nyomtatásban [1]. Műveiben, a tanárai hatásán túlmenően, érződik koraérett tehetsége is.

1995 óta a nagyszebeni zeneszerző- és zongoristaverseny az ő nevét viseli.

Arcmását 1844-ben Borsos József festőművész örökítette meg Filtsch Károly zongoravirtuóz arcképe címmel.

Művei[szerkesztés]

  • Korál 1839
  • Románc szavak nélkül 1840
  • Barcarolle
  • Mazurka
  • Gesz-dúr Impromptu 1843
  • b-moll Impromptu 1843
  • Bevezetés és variációk Op. 2
  • Búcsú Velencétől

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]