Careggi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Careggi
A Medici-villa
A Medici-villa
Közigazgatás
Ország Olaszország
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 48′ 22″, k. h. 11° 14′ 48″Koordináták: é. sz. 43° 48′ 22″, k. h. 11° 14′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Careggi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Careggi Firenze egyik negyede, az 5. kerülethez tartozik.

Fekvése[szerkesztés]

Careggi a város északi dombján, a történelmi Medici-villa otthona, ahol a Cosimo de’ Medici által megbízott Marsilio Ficino megalapította a firenzei neoplatonikus akadémiát.

Neve eredete[szerkesztés]

A Firenzei Egyetem orvosi karának főbejárata

A Careggi név valószínűleg a „campus regi”-ből származik, ami királyi ingatlant jelent, a Medici-család egykori tulajdonát.

1805-ben Pellegrino comune kebelezte be, míg 1865 folyamán Firenze városhoz került. A 20. század első évtizedétől kezdve egy modern városi kórház szerepére jelölték ki, s még ma is ez jellemzi az egész területet, ahol számos palotát, villát, parkot egészségügyi létesítmények foglalnak el, míg mások feledésbe merültek. A Firenzei Egyetem orvosi kara is itt kapott helyet.

Vannak itt többek között olyan vallási épületek is, mint a Szent Péter-templom, a careggi Keresztelő Szent János-templom, a Santa Maria Maddalena dei Pazzi-kolostor, a ferences nővérek zárdájában alapított kórház, a Monna Tessa.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Piero Bargellini–Ennio Guarnieri: Le strade di Firenze, 4. kötet, Bonechi, Firenze, 1977–78

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Careggi című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.