Carcharhinus fitzroyensis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Carcharhinus fitzroyensis
Kifejlett példány
Kifejlett példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Csoport: Modern cápák (Neoselachii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Kékcápaalakúak (Carcharhiniformes)
Család: Kékcápafélék (Carcharhinidae)
Nem: Szirticápák (Carcharhinus)
Blainville, 1816
Faj: C. fitzroyensis
Tudományos név
Carcharhinus fitzroyensis
(Whitley, 1943)
Szinonimák
  • Galeolamna fitzroyensis Whitley, 1943
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Carcharhinus fitzroyensis témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Carcharhinus fitzroyensis témájú médiaállományokat és Carcharhinus fitzroyensis témájú kategóriát.

A Carcharhinus fitzroyensis a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának kékcápaalakúak (Carcharhiniformes) rendjébe, ezen belül a kékcápafélék (Carcharhinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Carcharhinus fitzroyensis előfordulási területe az Indiai- és a Csendes-óceánok déli határain, azaz Ausztrália északi partjai mentén van. Nyugat-Ausztráliától egészen Queenslandig lelhető fel. Az Arafura-tengerben is észrevették.

Megjelenése[szerkesztés]

Ennél a cápafaj legfeljebb 135 centiméter hosszú. Körülbelül 89-100 centiméteresen már felnőttnek számít. Háti része amíg él bronzszínű, miután elpusztult szürkésbarnára változik; hasi része világosabb Az úszóinak végein nincsenek foltozások, sem az oldalain fehér sávozások.

Életmódja[szerkesztés]

Szubtrópusi szirticápa, amely főleg a sósvízben él, de a brakkvízbe is beúszik. 40 méternél mélyebbre nemigen úszik le. A kontinentális selfterületek és árapálytérségek lakója. Főleg csontos halakkal táplálkozik, de ezek mellett rákokat is fogyaszt.

Szaporodása[szerkesztés]

A Carcharhinus fitzroyensis elevenszülő. A nőstény testében fejlődő peték szikzacskója kiürül mire az embriók egy adott méretet érnek el, ezután pedig a szikzacskó méhlepényszerűen az anya szöveteihez kapcsolódik. Egy alomban körülbelül 1-7 kölyökcápa is lehet. Ezek február és május között jönnek világra. Születésekkor a kis cápa körülbelül 50 centiméter hosszú. Belső megtermékenyítéssel szaporodik, párosodáskor a felnőttek egymáshoz simulnak.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a szirticápát csak kisebb mértékben halásszák. Emberi fogyasztásra alkalmas. Az úszóit az cápauszonyleveshez használják fel.

Források[szerkesztés]

  • Carcharhinus fitzroyensis (Whitley, 1943) FishBase
  • Compagno, L.J.V., 1984. FAO Species Catalogue. Vol. 4. Sharks of the world. An annotated and illustrated catalogue of shark species known to date. Part 2 - Carcharhiniformes. FAO Fish. Synop. 125(4/2):251-655. Rome: FAO.
  • Whitley, G. P. 1943. Ichthyological descriptions and notes. Proc. Linn. Soc. N. S. W. 114-144.