Carcharhinus dussumieri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Carcharhinus dussumieri
Kifogott példány
Kifogott példány
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Csoport: Modern cápák (Neoselachii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Kékcápaalakúak (Carcharhiniformes)
Család: Kékcápafélék (Carcharhinidae)
Nem: Szirticápák (Carcharhinus)
Blainville, 1816
Faj: C. dussumieri
Tudományos név
Carcharhinus dussumieri
(Müller & Henle, 1839)
Szinonimák
  • Carcharhinus menisorrah (Müller & Henle, 1839)
  • Carcharhinus sealei (non Pietschmann, 1913)
  • Carcharhinus tjutjot (non Bleeker, 1852)
  • Carcharias dussumieri Müller & Henle, 1839
  • Carcharias malabaricus Day, 1873
  • Carcharias menisorrah (non Müller & Henle, 1839)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Carcharhinus dussumieri témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Carcharhinus dussumieri témájú médiaállományokat és Carcharhinus dussumieri témájú kategóriát.

A Carcharhinus dussumieri a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a kékcápaalakúak (Carcharhiniformes) rendjébe, ezen belül a kékcápafélék (Carcharhinidae) családjába tartozó faj.

Neve[szerkesztés]

Ez a szirticápa a fajnevét Jean-Jacques Dussumier (1792-1883) francia utazóról kapta. Dussumier 1816 és 1840 között számos állatot gyűjtött be az Indiai-óceán térségéből.

Előfordulása[szerkesztés]

A Carcharhinus dussumieri előfordulási területe a Indiai-óceánban van. A Perzsa-öböltől egészen Indiáig lelhető fel. Az egész elterjedési területe még nem ismert.

Megjelenése[szerkesztés]

Ennél a cápafajnál a hím legfeljebb 96 centiméter, míg a nőstény 100,7 centiméter hosszú. Körülbelül 70-75 centiméteresen már felnőttnek számít. 113-129 csigolyája van. Ennek a kisméretű cápának a pofája eléggé hosszú; az orra majdnem kihegyesedik. Szájában 52-59 fog ül. Az első hátúszó eléggé alacsony és nem sarló alakú. A második hátúszó az elsőnél jóval kisebb és szélesen háromszög alakú. Háti része világosbarna, hasi része fehéres. A második hátúszó felső harmadánál egy fekete folt látható. A farok alatti úszók kissé sarló alakúak.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi cápafaj, amely a korallzátonyok közelében él. 100 méternél mélyebbre nemigen úszik le. Habár az élőhelyén eléggé közönségesnek számít, eddig csak keveset tanulmányozták. A kontinentális selfek és a szigetek vizeinek lakója. Tápláléka főleg halak, de ezek mellett fejlábúakat és rákokat is fogyaszt.

Szaporodása[szerkesztés]

A Carcharhinus dussumieri elevenszülő. A nőstény testében fejlődő peték szikzacskója kiürül mire az embriók egy adott méretet érnek el, ezután pedig a szikzacskó méhlepényszerűen az anya szöveteihez kapcsolódik. Egy alomban körülbelül 2-4 kölyökcápa is lehet. Születésekkor a kis cápa 37-38 centiméter hosszú. Belső megtermékenyítéssel szaporodik, párosodáskor a felnőttek egymáshoz simulnak. Az eddigi megfigyelések szerint, ennek a fajnak nincs meghatározott szaporodási időszaka.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a szirticápát ipari mértékben halásszák. Mellékfogásként is gyakran bekerül a hálókba. Emberi fogyasztásra alkalmas. Az úszóit az cápauszonyleveshez használják fel.

Források[szerkesztés]

  • Carcharhinus dussumieri (Müller & Henle, 1839) FishBase
  • White, W.T., 2012. A redescription of Carcharhinus dussumieri and C. sealei, with resurrection of C. coatesi and C. tjutjot as valid species (Chondrichthyes: Carcharhinidae). Zootaxa 3241:1-34. [1]
  • Müller, J. and Henle, F. G. J. 1838-41. Systematische Beschreibung der Plagiostomen. Berlin. Plagiostomen i-xxii + 1-200.