Cantalicei Szent Félix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cantalicei Szent Félix O.F.M.Cap.
kapucinus szerzetes
Születése
1515. május 18.
Cantalice, Pápai állam
Halála
1587. május 18. (72 évesen)
Róma, Pápai állam
Tisztelete
EgyházaRómai katolikus egyház
TisztelikRómai katolikus egyház
Boldoggá avatása1625. október 1., Róma
Boldoggá avatta: VIII. Orbán pápa
Szentté avatása1712. május 22., Róma
Szentté avatta: XI. Kelemen pápa
Ünnepnapjamájus 18.
A Wikimédia Commons tartalmaz Cantalicei Szent Félix O.F.M.Cap. témájú médiaállományokat.

Cantalicei Szent Félix O.F.M.Cap (Cantalice, Pápai állam, 1515. május 18.Róma, Pápai állam, 1587. május 18.) szentté avatott kapucinus szerzetes testvér.

Élete[szerkesztés]

Fiatal korában juhász volt. A kapucinus rendbe 28 évesen lépett be. Elöljárói hamarosan Rómába küldték, ahol negyven éven keresztül szolgált, mint alamizsnagyűjtő. Róma szerte híres volt jámborságáról és önmegtartóztatásáról. Legtöbb esetben kenyéren és vízen élt, s az alvásra is nagyon kevés időt fordított, nem egyszer mindössze két órákat aludt. Vidámságával, de hivatásszeretetével, valamint mélységes evangéliumi bölcsességével valóságos apostola lett Rómának. Magáról azt mondta, hogy: "Én vagyok a kapucinusok szamara." Néri Szent Fülöppel jó barátságban volt.

Cantalicei Szent Félix sírja

A rendi szokásnak megfelelően hosszú időn át három-négyszer áldozott hetenként, életének utolsó tizenöt évében naponta, s ez az akkori időkben nagy ritkaságnak számított. Imádságait a liturgiából merítette. Mivel nem tudott olvasni, évek alatt kívülről megtanulta a misszále és a breviárium nagy részét. Könnyű volt hát számára, hogy az oltárnál levő pappal "lélekben együtt celebráljon", amint megszabták a rend szabályzatai. A breviárium laudesének és vesperásának csaknem minden antifonáját fejből tudta. Egy antifonával, egy evangéliumi vagy szentlecke-perikópával (napi olvasmányok) kezdte éjjeli imádságát. Utolsó nyolc évében a szent súlyos szenvedéseket állt ki betegsége miatt, ez azonban egyáltalán nem gátolta lelki buzgóságában.

Rómában halt meg 1587. május 18-án, 72. születésnapján. VIII. Orbán pápa 1625-ben boldoggá, XI. Kelemen pápa 1712. május 22. napján szentté avatta. Ő volt az első akit a kapucinus rendből oltárra emeltek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Felix of Cantalice című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]