Campbell (Ausztráliai fővárosi terület)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Campbell
Közigazgatás
Ország  Ausztrália
Jogállás város
Alapítás éve 1928
Irányítószám 2612
Népesség
Teljes népesség 4997 fő (2016. aug. 9.)[1]
Földrajzi adatok
Terület 5,6 km²
Időzóna AEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Campbell (Ausztrália)
Campbell
Campbell
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 35° 17′ 17″, k. h. 149° 09′ 14″Koordináták: d. sz. 35° 17′ 17″, k. h. 149° 09′ 14″

Campbell az ausztrál főváros, Canberra egyik elővárosa. A központi üzleti kerület egy részén fekvő település, a Mount Ainslie hegység lankáin terül el. A 2006-os népszámlálás adatai alapján Campbell lakóinak száma 4797 fő volt.

A külváros nevét Robert Campbellről kapta, aki a város mai területén elhelyezkedő, korábban "Duntroon station" nevű terület tulajdonosa volt. Robert Campbell és családja számára sok épület épült Canberra közelében, mint például a Blundell's Cottage, a St John the Baptist Church, Reid, Duntroon House és a Yarralumla House, amely ma a yarralumlai Government House.

A település utcái megtekinthetők a Google Street View (Utcakép) szolgáltatással.

Campbellben található az Australian War Memorial (Ausztrál háborús emlékmű), a Royal Military College Duntroon (Királyi Katonai Kollégium, Duntroon), az Australian Defence Forces Academy (Ausztrál Hadsereg Akadémiája) és a CSIRO társaság főhadiszállása. A külváros területén helyezkedik még el egy a különleges üzleti igényeket kielégítő Campbell Park Offices, amely Ainslie Village városrészben található.

A külvárosban az alábbi oktatási intézmények találhatóak:

  • Campbell High School (Campbell Középiskola)
  • Campbell Primary School (Campbell Általános Iskola) és a
  • Canberra Grammar Northside Infant School Canberra (Északi Nyelvi Gyermeknevelő)

Földrajza[szerkesztés]

Campbell területének java részét az Ainslie vulkán alsóbb rétegei alkotják, a szürke dácit, és egyéb vulkanikus kitörések során keletkezett vulkáni kőzetek, mint például vulkáni tufa. A terület északi részén szürke kvarcandezit található, amely a későbbi vulkáni kilökődések eredménye. Az északkeleti részeken riolittufa rétegeket találunk, amely a legfiatalabb vulkáni nyomok a vidéken. Az Ainslie vulkán a szilur időszakban keletkezett. A földtörténeti harmadidőszakból származó folyami üledékek, mint például a folyami kavicsok még abból az időből származnak, amikor még a Molonglo-folyó magasabb szinten folyt, mint most.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Calwell, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

(angolul)