Campaniai-síkság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Campaniai-síkság
Közigazgatás
RégiókLazio és Campania
Legnagyobb településNápoly
Népesség
Teljes népességismeretlen
Nápoly népessége963 661 fő (2009. jan 31.)[2] +/-
Földrajzi adatok
Területkb. 1500 km²
Elhelyezkedése
Campaniai-síkság (Campania)
Campaniai-síkság
Campaniai-síkság
Pozíció Campania térképén
é. sz. 41° 02′ 24″, k. h. 14° 11′ 09″Koordináták: é. sz. 41° 02′ 24″, k. h. 14° 11′ 09″

A Campaniai-síkság (olaszul Pianura Campana) az Appenninek vonulata és a Tirrén-tenger partja (Gaetai-öböl és Nápolyi-öböl) között elhelyezkedő kiterjedt síkság Olaszország Lazio és Campania régióiban.

Szűkebb értelemben csak a földrajzi egység campaniai részét – azaz a Garigliano folyótól délre eső részt – nevezik Campaniai-síkságnak. A síkságot déli irányból a Vezúv határolja, északon pedig a Monti Aurunci vonulata. Tengerparti részét a Campi Flegrei vulkáni zóna hegyes-dombos vidéke tagolja. Ettől keletre található az Acerrai-medence, északi irányban pedig a Volturno, és a Regi Lagni által kialakított síkságok.

A Campaniai-síkság Olaszország viszonylag sűrűn lakott területe, több népes településsel. Ezek közül a legjelentősebb a terület déli végében elhelyezkedő Nápoly.

Keletkezése[szerkesztés]

A síkság egy grábenben helyezkedik el, melyet mezozoikumi karbonátos platformok határolnak. Eredetét az Appennini-félsziget óra járásával ellentétes irányú forgásának következtében fellépő kontinentális kéreg vékonyodásával magyarázzák, valamint a Tirrén-tenger keletkezésével, melynek következtében karbonátos platformok rakódtak le a tengerpart mentén.

A Vezúv illetve a Campi Flegrei vulkánjainak kitörései során vastag tufarétegek rakódtak le a síkságon, emiatt rendkívül termékeny, ugyanakkor rendkívül gazdag geotermális forrásokban.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pianura Campana című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Statistiche demografiche ISTAT (olasz nyelven). ISTAT. (Hozzáférés: 2010. július 19.)
  2. [1]

Források[szerkesztés]