Call of Duty: World at War

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Call of Duty: World at War
Fejlesztő
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Platform
Kategória videójáték
A Call of Duty: World at War weboldala

A Call of Duty az Infinity Ward csapata által fejlesztett FPS (First Person Shooter - belső nézetes lövöldözős) játékot 2003. október 29-én adta ki az Activision.

A játék a II. világháború gyalogsági harcmodorát mutatja be. Forradalmi benne a csapat alapú egyjátékos mód, a játékos végig egy szakasszal, vagy az orosz fronton egész sereggel harcolt a Wehrmacht ellen. Az első Call of duty részt sokan kedvelték híres háborús filmekből átvett elemei miatt (pl: a Sztálingrádi ütközet majdnem pontos mása az Ellenség a kapuknál c. háborús filmben látott nyitó jelenetnek, illetve a többjátékos módban az Elit alakulat című filmből vettek át pályákat, mint Carentan, vagy Foy). Ami miatt még sokan sikeresnek tartják a Call of duty sorozatot, az az alacsony gépigénye volt; a fejlesztők szerint a Modern Warfare 2 is könnyen el fog futni a mai közepes gépeken is, így sok helyre el tud jutni. A Call of Duty első részéhez nagy sikere miatt kiadták a Call of Duty: United Offensive nevű kiegészítőt, amelyben főleg többjátékos-módban megjelent a járművek használata. A United Offensive után kiadtak egy Call of Duty: Finest Hour nevű játékot, amely sokban különbözik az előző Call of Duty-tól. PC-re nem is adták ki. A Call of Duty 2-t 2005-ben adták ki, a PC-n hatalmas népszerűségnek örvendő háborús FPS-t máig naponta több ezren játsszák online. Ennek kiegészítője, a Call of Duty 2: Big Red One, amit szintén nem adtak ki PC-re. 2006-ban adták ki a Call of Duty 3-at, amiben megjelent a Battlefieldre emlékeztető kasztrendszer. Volt benne felderítő, lövész stb. Majd 2007-ben következett a Call of Duty: Roads to Victory, ami szintén II. világháborús környezetben játszódó FPS. A Call of Duty 4: Modern Warfare szakított a hagyományokkal, és áthelyezte a mára már legendássá vált franchise-t a mai modern korba. Megjelenése előtt sokan kételkedtek benne, sokan tartották ezt a lépést az Infinity Ward legrosszabb döntésének, de a Modern Warfare-nek sikerült felülmúlnia az elvárásokat. Fiktív jelenben játszódik. Csakúgy, mint az előző Call of duty részekben, itt is több fronton van harc, egyrészt amerikai tengerészgyalogos bőrébe bújva igyekszik a hadsereg megdönteni egy AL-Asad nevű diktátor hatalmát a Közel-keleten, illetve S.A.S. kommandósként a világ különböző tájain mehet a játékos, a Call of duty legendás szereplőjével, Price kapitánnyal. Az Infinity Ward által fejlesztett Call of duty részek (Cod1, Cod2, Cod4) méltán nyerték el számtalan helyen az év játéka címet, mivel az egy játékos módnak rendkívül jó története, FPS módban "átélt" eseményei miatt nagy hatást gyakorolnak a játékosra, illetve többjátékos-módja is rendkívül időtálló.

A Call of duty 4: Modern Warfare 13 millió online játékossal elérte a világ legnépszerűbb online játéka címet (összehasonlításképpen a vetélytársa, a World of Warcraft című MMORPG játékban 8 millió regisztrált felhasználó van).

2008-ban jött a Call of Duty 5: World at War, amit nem az Infity Ward, hanem a Treyarch fejlesztett. A Call of Duty 5 megint visszatér a második világháborúba, egyrészt a Csendes-óceánra, illetve az orosz frontra.