Call of Duty: Advanced Warfare

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Call of Duty: Advanced Warfare
Callofdutyadvancedwarfarelogo.PNG
Fejlesztő Sledgehammer Games(singleplayer)
Raven Software (multiplayer)
Kiadó Activision
Rendező Glen Schofield
Michael Condrey
Író John MacInnes
Eric Hirshberg
Mark Boal
Zeneszerző Harry Gregson-Williams
Sorozat Call of Duty
Platformok PlayStation 3
PlayStation 4
Xbox 360
Xbox One
PC
Kiadási dátum 2014. november 4.
Műfaj Belső nézetes (FPS)
Játékmódok Egyjátékos
Többjátékos
Korhatár PEGI 18.svg PEGI: 18+
ESRB Mature 17+.svg ESRB: M
USK-besorolás USK 18
Adathordozó
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

  • Processzor: Intel Core i3-530 2.93 GHz / AMD Phenom II X4 810 2.80 GHz vagy jobb
  • Memória: 6 GB RAM vagy több
  • Videókártya: 1GB VRAM vagy jobb
  • NVIDIA GeForce GTS 450 / ATI Radeon HD 5870
  • Minimum 55 GB hely a merevlemezen
A Call of Duty: Advanced Warfare weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Call of Duty: Advanced Warfare témájú médiaállományokat.

A Call of Duty: Advanced Warfare az Activision által kiadott katonai Sci-Fi - FPS, a sorozat 11. része. Az új generációs konzolokra és Microsoft Windows kiadásra a Sledgehammer Games, míg az előző konzolgenerációra a High Moon Studios fejlesztette a játékot. A Multiplayer és az Exo-Zombies játékmódok fejlesztője pedig a Raven Software. Az Advanced Warfare a Sledgegammer Games első olyan Call of Duty címe, ahol a Call of Duty: Modern Warfare 3-ban lévő közreműködésük és az Infinity Ward 2011-es segédkezések után ők lehettek az elsődleges fejlesztői a játéknak. A játék 2014. november 4-én jelent meg, de a speciális bónusztartalommal ellátott Day Zero Edition már az előtte lévő napon elérhetővé vált, az előrendelők számára. Ez az első CoD a Call of Duty: Modern Warfare 2 óta, ami nem jelent meg sem Wii-re sem pedig Wii U-ra.

Fejlesztés[szerkesztés]

A munka elején még a Call of Duty: Fog of War nevet viselte és a vietnámi háború korában játszódott volna, végül 2011 végén módosították a címet Advanced Warfare-re. Call of Duty játékokhoz híven ez is FPS perspektívában játszható, viszont az előzőekhez képest több változást is alkalmaztakː

  • Szakítottak a hagyományos Head-up display (HUD) kijelzéssel, helyette minden információt egy holografikus kijelzőre küldtek a fegyverre felszerelve
  • Bevezették az exoskeleton használatát. Ez erőteljesebbé teszi pl. az ütést, magasabbra lehet vele ugrani, álcázó mód és még más egyéb plusz funkciókat adnak a különböző Exo típusok
  • Átalakították a fegyver és a gránáthasználatot isː
  1. Gránát típusokː Repesz/kontakt(akkor robban amikor bármihez hozzáér)/okos(eldobás után automatikusan egy ellenséges katonához repül és ott robban fel)/villanó/EMP (elektromágneses impulzus), jelölő (eldobás után megmutatja hol vannak az ellenséges katonák) gránát.
  2. Fegyver típusokː a hagyományos fegyvereken kívül választhatók lézeres vagy irányított energia fegyverek is

Single-player[szerkesztés]

Az egyjátékos módban kampányban Jack Mitchell karakterét irányítjuk. A játék közbeni átvezető videók segítik történet megértését, valamint minden küldetés után a játékos kap bizonyos mennyiségű fejlesztési pontokat. Ezek az Exo fejlesztésére válhatóak be. Páncél fejlesztése, ellenállás, sprint idejének növelése, fegyver visszarúgás csökkentése, az Exo akkumulátorának fejlesztése stb. Teljesen, 22 pont szükséges frissíteni az összes Exo frissítés rendszer. A kapott pontokat a játékos teljesítménye alapján adja meg a játékban.

Cselekmény[szerkesztés]

A játékmenet egy jövőbeli idősíkon játszódik 2054 és 2061 között.

Karakterünk Jack Mitchell nevű katona, aki tengerészgyalogosként vesz részt az Atlas magán katonai vállalatnál, ami a legtöbbet fizetőnek teljesít szolgálatot. A szervezet vezetőjét Johnatan Irons-t Kevin Spacey alakítja.

A történet 2054-ben indul amikor a Észak-Korea által megszállt Dél-Korea fővárosát kell felszabadítanunk Cormack parancsnok vezetésével. A két barát Mitchell és Will Irons együtt vívja a csatát. A bevetés végén egy repülőt kellene felrobbantani, de Will keze beszorul amikor a bombát elhelyezné. A gépről lelökve megmenti Mitchell-t, de a felrobbant gép egyik darabja levágja a kezét. Will temetése után apja, Jonathan Irons, felkínálja, hogy biztosít neki egy robotkart így kapva egy második esélyt az Atlas-nál. Kiképzésünk után az első bevetés megmenteni a nigériai miniszterelnököt és elfogni a KVA egyik technológusát.

A KVA egy terror csoport, vezetőjük Joseph "Hádész" Chkheidze nevű technofób terrorista, aki szerint a világ a modern eszközök védelme mögé valamint a technológia egy rák és ő megszabadítja a világot ettől. A világ különböző pontjain hajtanak végre támadásokat.

2055-ben a KVA egy atomreaktor ellen indít támadást Washingtonban amit az Atlas csapatának nem sikerül meghiúsítani. Később ugyanilyen támadásokat követnek el világszerte, így a nukleáris összeomlás miatti sugárzás több ezer embert öl meg és bénítja meg a kormányokat valamint a hadsereget. Az eset után az Atlas ellátmányokkal és védelemmel segíti a civileket egy esetleges újabb támadástól.

Négy évvel később, 2059-ben Mitchell és Gideon feladata behatolni Detroit városába, hogy megtalálják Hádész jobbkezét, Dr. Pierre Danois-t. Egy harmadik társ Ilona (Angela Gots), aki a Szpecnaz hadseregben szolgált vallomásra kényszeríti az orvost, így a csapat megtalálja Hádészt Görögországban, egy konferencián. A gyűlésen egy hasonmás vesz rész és csalinak lett használva, majd fel is robbantják a szobát. Az igazi Hádészt menekülés közben utolérve kis küzdelem után Mitchell elvágja a torkát. Utolsó leheletével Hádész azt mondja "Irons tudja", és ad Mitchellnek egy chipet.

Ilona elemzi a chipet, amiből kiderül, Irons megölte a nigériai technológust miután megtudta a KVA globális támadásainak célpontjait. Ez bizonyíték arra, hogy szándékosan hagyta megtörténni a támadásokat annak érdekében, hogy a cége még nagyobb hírnévre tegyen szert és ő nagyobb hatalomhoz jusson. Irons elfogja Mitchell-t és Ilona-t, de egy 3. személy segítsége által meg tudnak szökni. A segítőről később kiderül, hogy Mitchell régi a csapatának vezetője, Cormack az, aki már tagja a "Sentinel Task Force" alakulatnak. Az új csapat tagjaként beszivárognak Irons privát lakásába megtudni mi a következő lépése. Itt kiderül, hogy Irons együttműködik a Mantikór nevű bio-fegyver kifejlesztésében. A csapat elfoglalja a gépet ami aztán lezuhan az Antarktiszon. Később Mitchell régi társa, Gideon is feltűnik és segít kiiktatni az Atlas katonáit. A csapat megszerzi a fegyver mintáját és elemzés után rájönnek, hogy a Mantikór megtámadja a DNS-t, így ölve meg az egyént. Következő lépésként a bulgáriai laborba, kell eljutni ahol a fegyver megsemmisítése a feladat.

Irons ultimátumot ad az ENSZ közgyűlésének,hogy távolítsál el az összes politikus, mert őket okolja a világ problémái miatt. Irons kihirdeti háborúját a világ elleni. Irons megtervez egy megelőző csapást akar mérni az Egyesült Államokra, de a Sentinel csapat megpróbálja ezt megállítani. és megpróbál leállítani. San Franciscóban kerül sor az összecsapásra de az Atlasz megsemmisíti a Golden Gate hidat ezzel csapdába ejti a 3. flottát az öbölben annak érdekében, hogy egyetlen csapással iktassa ki az egész egységet. Kijutva a csapdából és az Atlas hajóinak megsemmisítése után az USA és a világ többi része hadat üzen a szervezetnek, így Irons visszavonul a főhadiszállására.

2061-ben a Sentinel csapat és az USA hadserege megtámadják az Irakban lévő főhadiszállást. Irons beveti a bio-fegyvert, ezzel megölve sok katonát. Ilona, Mitchell és Gideon nem fertőződik meg mert az Atlas beoltotta a saját katonáit a vírus ellen. Később mind a hármójukat és Cormack-et is elfogják és fogolytáborba zárják, ahol embereken kísérleteznek a Mantikórral. Később sikerül a szökést de Cormack súlyosan megsebesül és Irons tönkreteszi Mitchell [[Protézis (orvostudomány)|robotkezét]] is. Végül Irons elmenekül az Atlas központba és készen áll a Interkontinentális ballisztikus rakéta indítására.

Cormack belehalt sérüléseibe, így Mitchell és Gideon egy magányos támadást indítva behatolnak az épületbe páncélozott harci vértezetekkel. Irons letiltja a exoskeletonok használatát így megbénítva a 2 katonát. Mitchell kénytelen, kilépni külső vázból és így üldözni Ironst. Épp lezuhanna de belekapaszkodik Mitchell robotkarjába, amit a katona levág, így Irons a mélybe zuhan. Végül Gideonnal elhagyják az épületet, de Mitchell megjegyzi, hogy Irons halála csak a kezdet volt, Atlas elleni háború közel sem ért véget...

Kritika[szerkesztés]

A játék többnyire pozitív reakciókat váltott ki, de mindenképp jobbnak titulálták mint a Call of Duty: Ghosts részt. Pozitívum volt a látvány, single-player játékmenet, valamint a gyors, változatos és izgalmas multiplayert.

Források[szerkesztés]