Calabriai dialektusok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Calabriai dialektusok
Parràti calabbrìsi
BeszélikOlaszország
TerületCalabria
Beszélők száma~2 millió fő
NyelvcsaládIndoeurópai nyelvcsaláditáliai ágújlatin nyelvekitalo–dalmát csoportnápolyiszicíliaicalabriai dialektusok
ÍrásrendszerLatin ábécé (olasz)
Hivatalos állapot
Hivatalos
Nyelvkódok
ISO 639-1nap
ISO 639-2nap, scn

A calabriai dialektusok (saját elnevezésük parràti calabbrìsi, olaszul dialetti calabresi) az olaszországi Calabria régióban körülbelül kétmillió ember által használt újlatin (délolasz) nyelvjáráscsoport, amely közelebbről az italo–dalmát nyelvekhez tartozik. A dialektusok átmenetet képeznek a nápolyi és a szicíliai nyelv(változat) között, amelyek dialektológiai szempontból egyébként is igen közel állnak egymáshoz.

Besorolásuk, felosztásuk[szerkesztés]

A calabriai nyelvjárások, mint már a bevezetőben említettük, dialektális kontinuumot alkotnak a nápolyi, illetve a szicíliai regionális nyelvekkel. Két fő alcsoportra különíthetőek el:

  • a régió felső harmadában beszélt északi aldialektusokat – észak-calabriai vagy cosenzai – a nápolyi nyelvhez sorolják, míg
  • a régió déli kétharmad részén beszélt aldialektusokat – dél-calabriai vagy calabro – a szicíliai nyelv változatainak tekintik.

E nyelvi felosztás nagyjából megegyezik a történelmi közigazgatási tagolódással: Calabria Citeriore (vagy Latin-Calabria) és Calabria Ulteriore (vagy Görög-Calabria). Megjegyzendő, hogy ez csak egy általános felosztás, a középső nyelvjárásai mindkét csoporttal mutatnak egyező sajátosságokat. A calabriai dialektusokat egy német nyelvész, Gerhard Rohlfs széleskörűen feltérképezte és tanulmányozta az 1920-as évek közepétől az 1970-es évek közepéig, és igen terjedelmes szótárat készített róluk több kötettel.

Történeti áttekintés[szerkesztés]

A calabriai dialektusok gyökerei alapvetően két klasszikus nyelvre, a latinra, illetve az ógörögre vezethetőek vissza. Erős görög-szubsztrátum által érintett nyelvjárások, amelyeket már évszázadok óta beszélnek a térségben. Emellett számos más, különféle hatás érte őket egyéb nyelvektől is a gyarmatosítás és a különböző kultúrák befolyásának köszönhetően. A francia, az arab és – néhány területen – a spanyol nyelv is erős nyomott hagyott bennük.

Összehasonlító táblázat[szerkesztés]

Az alábbi táblázatban néhány köznapi szó összehasonlítása látható dél- és észak-calabriai nyelvjárásban, olaszul, spanyolul és latinul.

Magyar Dél-calabriai
(calabro)
Észak-calabriai
(cosenzai)
Olasz Spanyol Vulgáris latin
holnap rumàni crai / dumàni domani mañana CRAS, DE MANE, MANEANA
közben asciatàntu / shramènti interimme frattanto entretanto (DUM) INTERIM
tegnap előtt avantèri nustierzu ieri l'altro anteayer, antier NUDIUS TERTIUS, ANTE HERI
ásítani sbadigghjàri alare sbadigliare bostezar OSCITARE

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]