Calabar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Calabar
Calabar zászlaja
Calabar zászlaja
Közigazgatás
Ország Nigéria
ÁllamCross River
Népesség
Teljes népesség179 392 fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság32 m
Terület604 km²
IdőzónaUTC+01:00
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 4° 57′ 00″, k. h. 8° 19′ 30″Koordináták: é. sz. 4° 57′ 00″, k. h. 8° 19′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Calabar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Calabar város Nigéria délkeleti részén, Cross River szövetségi állam székhelye. Az azonos nevű, Calabar folyó torkolatánál fekszik.

Agglomerációjának népessége kb. 465 ezer fő 2015-ben.[1]

Az egykori Dél-Nigéria fővárosa. A lakosság nagy része a halászatból, kereskedelemből vagy a környék mezőgazdaságából él.

Az eredetileg az efik és efut törzsek által alapított Calabar a 15. század végén a rabszolga-kereskedelem egyik központja lett. Majd megjelentek a német, holland, francia és angol misszionáriusok is, akik keresztény hitre térítették a népet. Calabar a rabszolgaság eltörlése után is virágzó település maradt, ekkor a pálmaolaj vált a fő árucikké.

A város ma is őrzi gyarmati jellegét, ami csak a minden év októberében, a seki-apu (álarcosbál) fesztivál idején változik meg: ekkor az utcák álarcot viselő dobosokkal és táncosokkal telnek meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Reader's Digest: Világjárók lexikona, 1998

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Calabar című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.