Ugrás a tartalomhoz

Caj Jung

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Caj Jung
Caj Jung (Cai Yong) portréja a Szancaj Tuhuj (Sancai Tuhui) enciklopédiában (1607)
Caj Jung portréja a Szancaj Tuhuj enciklopédiában (1607)
Élete
Született132.
Csenliu (陳留) Honan
Elhunyt192.
Lojang
Nemzetiségkínai
GyermekeiCai Yan
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)irodalom, kalligráfia, festészet
Alkotói éveiHan-dinasztia
A Wikimédia Commons tartalmaz Caj Jung témájú médiaállományokat.

Caj Jung ( (további névváltozatok: C’ai Jung, Caj Po-csie;, 133199) kínai zenész, tudós, író, kalligráfus, matematikus, csillagász.

Élete[szerkesztés]

Gazdag szülők gyermeke volt, családja arról is nevezetes volt, hogy már három generáció óta egyben tartotta birtokait. Az ő lánya volt Caj Ven-csi, a Han-dinasztia korának neves költőnője és zenésze.

Eleinte főleg zenét tanult. Tehetsége láttán többször is hívták az udvarba, de ő eleinte kitért ez elől. Később mégis magas hivatali állást fogadott el, a császári archívum őre, a klasszikus szövegek gondozója lett. 175-ben több tudós-társával együtt javasolta, hogy az áldatlan értelmezési viták és hamisítások elkerülésére véssék kőbe a rendelkezésre álló klasszikus szövegeket. A nagy munka 183-ra készült el Lojangban.

Politikailag következetesen bírálta az eunuchok klikkjének túlnyomó befolyását az udvarban. 178-ban az intrikák következtében kegyvesztett lett és száműzték az északi határra, de hamarosan sikerült visszatérnie délre, és tizenkét évet vidéken töltött. Tung Cso főminiszter 189-ben, a hatalomra jutása után ragaszkodott a visszatéréséhez a fővárosba, ahol magas hivatalokkal és kitüntetésekkel halmozta el. A főminisztert azonban három év múlva meggyilkolták, és Caj Jung is börtönbe került, ahol hamarosan meghalt.

A kor szellemének megfelelően sokféle tudománnyal és művészeti ággal foglalkozott, de a legnagyobb hírnévre mint kalligráfus tett szert. Ő volt a kínai portréfestés egyik első mestere is. Munkái, írásai a halálát követő zűrzavaros időkben nagyrészt eltűntek, de egyik tanítványának, Vang Cannak sikerült néhány fontos művét megmentenie. A későbbiekben másolatokban, gyűjteményekben maradtak fenn szövegei és más alkotásai.

Források[szerkesztés]

  • Világirodalmi lexikon I. (A–Cal). Főszerk. Király István. Budapest: Akadémiai. 1970. 1235. o.  

További információk[szerkesztés]

  • Gong, Yi, "Cai Yong". Encyclopedia of China (Music and Dance Edition), 1st ed.
  • Zhong, Mingshan, "Cai Yong". Encyclopedia of China (Arts Edition), 1st ed.