Caj Jüan-pej

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Caj Jüan-pej
Cai Yuanpei-loc-nodate-crop.jpg
Született 1868. január 11.
Saohszing, Kína
Elhunyt 1940. március 5. (72 évesen)
Hongkong
Állampolgársága
Nemzetisége kínai
Házastársa Zhou Jun
Gyermekei Cai Wei​lian
Foglalkozása pedagógus,
politikus,
forradalmár
Tisztsége Shujishi of Qing dynasty
Iskolái Lipcsei Egyetem
Sírhelye Aberdeen Chinese Permanent Cemetery
A Wikimédia Commons tartalmaz Caj Jüan-pej témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Caj Jüan-pej emlékműve

Caj Jüan-pej (kínai írással: 蔡元培, pinjin: Cài Yuánpéi, Saohszing, Csöcsiang tartomány, 1868. január 11.Hongkong, 1940. március 5.) kínai pedagógus, eszperantista, a Pekingi Egyetem rektora, politikus.

Életpályája[szerkesztés]

1898-tól Kína nyugati iskoláiban volt főfelügyelő. Filozófiát, pszichológiát, művészettörténetet a lipcsei egyetemen hallgatott az 1900-as évek közepén. Kapcsolatba került Karl Lamprecht német történésszel is, aki a történeti kutatások módszereinek elismert kutatója volt. 1912-től kultuszminiszterként vett részt a Kínai Köztársaság oktatásügyi reformjában, de Jüan Si-kaj elnöksége alatt lemondott. Caj lemondása után újra visszatért Németországba, majd Franciaországba is ellátogatott.

1916-ban visszatért Kínába és a Pekingi Egyetem rektora lett és olyan híres gondolkodókat gyűjtött maga köré, mint Li Ta-csao és Csen Tu-hsziu, akik később részt vettek a Kínai Kommunista Párt megalapításában. A tradicionális nemzeti értékek és a modern nyugati pedagógiai eszmék szintézisére törekedett. Nagyra értékelte John Dewey pragmatista pedagógiai gondolatait is. Életfogásában Caj egyenértékű fontosságot tulajdonított az erénynek, a bölcsességnek, az egészségnek, a szépségnek és az együttműködésnek (德, ; 智, cse; 体, ti; 群, csün; 美, mej), és ezeket a mai napig tanítják Tajvanon, Hongkongban és Makaón. A nők kapcsán is volt állásfoglalása, helyeselte a nők iskoláztatását, ugyanekkor ellenezte az ún. vadházasságot, de támogatta a válást és az újraházasodást. Ellenezte továbbá a nők lábának elkötését és az ágyasok tartását, ami széles körben elterjedt volt Kínában abban az időben.

Később, 1927-ben társalapítója lett Kína első modern zenei felsőoktatási intézményének, a Sanghaj Zenekonzervatóriumnak. (A konzervatórium jelenlegi neve kínai nyelven: 上海音楽学院, Sanghaj Jinjüe Hszüejüan). 1928-ban Caj lett a Kínai Tudományos Akadémia (中央研究院, Csungjang Jencsiu Yüan - Academia Sinica) első elnöke. 72 évesen halt meg Hongkongban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. China Biographical Database (angol és kínai nyelven)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cai Yuanpei című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Lucien Bianco: Les Origines de la révolution chinoise, 1915-1949.(=A kínai forradalom eredete : 1915-1949.) Gallimard, « Folio Histoire », 1967.
  • Zhang Lizhong: Cai Yuanpei. In: Thinkers on education. I. Paris, 1993. 147-157.
  • Cai Jianguo: Cai Yuanpei: Gelehrter und Mittler zwischen Ost und West.(= Tudós és közvetítő Kelet és Nyugat közt) Deutsch von Hans Christian Stichler. Münster [u.a.]: Lit 1998.