Caernarfon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A településen világörökségi helyszín található 
Caernarfon
Caernarfoni utca, háttérben Caernarfon várának tornya
Caernarfoni utca, háttérben Caernarfon várának tornya
Caernarfon címere
Caernarfon címere
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Wales
Régió Gwynedd
Irányítószám LL55
Népességi adatok
Teljes népesség9615 fő (2011)
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Caernarfon (Egyesült Királyság)
Caernarfon
Caernarfon
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 53° 14′, ny. h. 4° 27′Koordináták: é. sz. 53° 14′, ny. h. 4° 27′
Caernarfon weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Caernarfon témájú médiaállományokat.

Caernarfon (napjainkban a walesi írásmód az általános, szemben az angolos Caernarvon vagy Carnarvon formákkal) királyi város Gwynedd megyében, Északnyugat-Walesben.

A neve a walesi Caer yn Arfon („kastély Arfonban”) szavakból származik, s a Segontium nevű római kori erődítményre utal. Afron az Angesleyvel szembeni tájat jelenti. Walesiül [kaɨrˈnarvɔn]-nak ejtik, az angolban inkább /kərˈnɑrvən/-ként.

Története[szerkesztés]

Caernarfon Caernarfonshire történelmi megye hagyományos városkája. A város leginkább kőváráról ismert, melyet I. Eduárd angol király építtetett, és az angol uralom szimbóluma volt. Eduárd építésze, James of St. George Konstantinápoly falait vette mintául. Mindenesetre nem ez volt az első idegen uralom a területen, a római időkben itt állt Segontium erődítménye.

Caernarfon 1284-től (I. Eduárd bullája alapján) borough (külön adminisztrációs jogú város) volt. A korábbi borough-t 1963-ban váltotta fel egy királyi borough. Ezt az 1972-es Local Government Act 1974-ben eltörölte, és Caernarfon királyi város lett.

Népessége[szerkesztés]

Népességét tekintve Caernarfon városa a legtöbb walesi beszélővel rendelkező város egész Walesben. A lakosság 86,1%-a beszél walesiül a 2001-es népszámlálás adatai szerint. A 10 és 14 éves kor közötti korosztály 97,7%-a folyékonyan beszél walesiül. A település lakossága a közeli Y Felinheli és Penygroes településekkel együtt mintegy 14 ezer.

A caernarfoniakat „Cofis” gúnynévvel szokták illetni. A Cofi szót is használják, ezzel a helyi walesi nyelvjárást írják le, tekintve, hogy számos olyan szót használnak, amit máshol Walesben nem.

Források[szerkesztés]

  • Szabó R. Jenő: Nagy-Britannia és Észak-Írország. Budapest: Panoráma. 1976. 383–385. o. = Panoráma útikönyvek, ISBN 963-243-089-1  

További információk[szerkesztés]