Minősített Nemzetközi Befektetéselemző

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(CIIA szócikkből átirányítva)

A Minősített Nemzetközi Befektetéselemző a nemzetközi befektetéselemzők képesítő oklevele; nemzetközileg használt, angol rövidítése a CIIA (Certified International Investment Analyst).

Ezt címet elsősorban pénzügyi elemzőként, alapkezelőként, portfóliómenedzserként vagy befektetési tanácsadóként dolgozó pénzügyi szakemberek szokták megpályázni. A CIIA címmel rendelkező szakemberek nemzeti és regionális egyesületeinek, az ACCIA-nak mintegy 50 ezer befektetési szakember tagja elsősorban Európában és Ázsiában.

Az Európai Befektetéselemzők Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége (EFFAS) segítette elő a Nemzetközi Befektetéselemző (CIIA) vizsgarendszer kialakítását, amely főként Európában és Ázsiában a pénzügyi elemzők körében elismert képzés. Azok az elemzők, akik tagjai az európai elemzők egyesületeinek, megszerezhetik a CIIA oklevelet, ha a legalább 12 órás, a nemzeti pénzügyi piacok sajátosságaihoz igazított vizsgá(kat) sikerrel letették. A CIIA ma már átvette a CEFA vizsga helyét, és gyakran megkövetelt kiegészítője, vagy akár része a pénzügyi diplomáknak. Magyarországon a Nemzetközi Bankárképző Központban lehet felkészülni és letenni a nemzeti vizsgákat.

A nemzetközi befektetéselemzői oklevél megléte elsősorban nemzetközi pénzügyi vállalatok elemzői, treasury-munkatársi, illetve középvezetői állásainál lehet képesítési előírás. CIIA oklevél hasonló szintű képzettséget ismer el, mint az elsősorban az elsősorban az Észak-Amerikában elterjedt CFA (chartered financial analyst) oklevél.

Külső hivatkozások[szerkesztés]