Kompakt fénycső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(CFL villanykörte szócikkből átirányítva)
Spirális CFL

A kompakt fénycső (compact fluorescent lamp, CFL) egy energiatakarékos fényforrás.

Az 1980-as években kezdett elterjedni. Nevét arról kapta, hogy a hagyományos nagy helyet igénylő hosszú fénycsővel ellentétben sokkal kisebb a világító test helyigénye. Működési elve azonos a hagyományos fénycsövekével, csak az alakja más. A fénycsövek hagyományos működtetéséhez szükség van egy áramkorlátozó elemre (többnyire induktív előtét: fojtótekercs, tévesen fojtótrafó, illetve ritkán kapacitív, vagyis kondenzátor) és egy gyújtóra. A mai, korszerű fénycsöves lámpák már nem a kevésbé energiahatékony induktív, hanem jobb hatásfokú elektronikus előtéttel működnek, mely a gyújtó áramkörét is magába foglalja és a cső fejelésébe integrálják. Ennek hatásfoka jobb, a veszteségként keletkező hő kevesebb. A korszerű, minőségi kompakt csövek gyújtását késleltetve (ez sokak számára zavaró lehet, hiszen a felkapcsoláskor nem azonnal van fény, hanem fél-egy másodperc múlva), előfűtést végző elektronikákkal szerelt csövek a gyakori fel-lekapcsolást remekül viselik, de az olcsóbb alkatrészekkel szerelt lámpák élettartamát rontja, akár jelentősen is. Eleinte a kompakt fénycsövet nem építették egybe a meghajtó áramkörökkel, ilyeneket ma már általában csak ipari környezetben használnak, pl. csarnokok, hotelek, repülőterek. Ezek csatlakoztatása kettő vagy négy csapos érintkezővel van megoldva: kettővel, ha a gyújtó már egybe van építve a lámpával (G23, G23-2, G24d, G24q, GX23, GX23-2, GX24q, GX32d), néggyel, ha mindhárom elem különálló (2G7, 2GX-7, 2G11).

A normál izzó helyére becsavarható kompakt fénycsövek (integrált CFL) már tartalmaznak minden szükséges elemet. Változatos formában, méretben, működtető feszültségben és színhőmérsékletben kaphatók, de ezeket is egyre inkább kiszorítják a sokkal hatékonyabb LED „izzók”.

Tulajdonságok[szerkesztés]

A kompakt fénycső hosszú élettartamú (típustól függően 6-15 ezer óra), jó hatásfokú, hátránya a jelentősebb beszerzési költség és az izzóétól eltérő színvisszaadás, valamint a nagy környezetterhelés gyártás és hulladékkezelés során. Formája szerint lehet csupasz vagy búrával ellátott, egyenes vagy csavart. A búrával ellátott kompakt lámpák közt vannak reflektor, gyertya, nagy gömb, és természetesen a normál izzóhoz hasonló formájúak. A külső búra anyaga általában részben műanyag, részben üveg.

Hol használjuk?[szerkesztés]

Az integrált kompakt fénycsővel a háztartásban ma már mindenhol találkozhatunk, a kezdeti technológiai nehézségeket többnyire leküzdötték a gyártók. A korai kompaktok lassan gyújtottak, teljes fényerejüket is csak néhány tíz másodperc után érték el, gyakran igen magas színhőmérsékletű, szinte kékes fénnyel világítottak. Ilyeneket már csak az ellenőrizetlen piacokon lehet kapni, ahol gyakori az is, hogy a lámpán feltüntetett teljesítményértéknél jóval kisebb a lámpa valóságos teljesítménye.

Pontos színvisszaadást megkövetelő munkáknál, illetve helyszíneknél (képzőművészeti tevékenységek, képtár, múzeum, grafikai stúdió, varroda stb.) szigorúan figyelni kell a fénycső színhőmérsékletére is, ez ugyanis az izzólámpa fényétől eltérő, és többféle lehet.

Hogyan vásároljunk?[szerkesztés]

  • Tisztázzuk, hogyan, hol használjuk majd (hálózati áramról, hétvégi házban akkumulátorról, általános, vagy helyi megvilágításként, a befogadó lámpatest adottságai (E27-es, vagy E14-es foglalat, esetleges búrába belefér-e) stb.)
  • Válasszunk teljesítményt: általánosságban elmondható, hogy ahol korábban a "százas égő" volt a megfelelő erősségű fényforrás, ott az ötöde teljesítményű kompakt jöhet számításba, amennyiben nem névtelen, nem minőségi terméket vásároltunk, amelynél a tényleges teljesítmény kevesebb a feltüntetettnél (ld. táblázat lentebb).
  • Válasszunk színhőmérsékletet (2700 K: ez hasonlít legjobban a megszokott izzók fényéhez. 4000 K: ez kifejezetten hideg/rideg fehérfény (áruházak előszeretettel használják a zöldséges és húsos pultok megvilágítására). 6500 K: bántóan kék, csak speciális alkalmazásokra ajánlott.)

A jó választás jutalma az új megvilágítás alacsonyabb költsége és hosszabb élettartama lesz.

Milyen fénycső milyen izzót helyettesít?
3 W 15 W
5 W 25 W
9 W 40 W
11 W 60 W
15 W 75 W
20 W 100 W
23 W 2×60 W

Megjegyzések[szerkesztés]

A kompakt fénycsöves világítások tervezésénél illetve az izzók lecserélésénél ügyeljünk az izzók és a kompakt fénycsövek közötti egyik legjelentősebb különbségre: az izzók gyakorlatilag pontszerű fényforrásnak tekinthetők (azaz piciny felületen koncentrálódik a teljes fénykibocsátás, igen nagy fényességűnek érzékeltetve azt), míg a kompakt fénycsövek jelentős felülettel bírnak, kevésbé kápráztató hatásúak és ezért a gyakorlatlan felhasználó kisebb fényűnek véli. Fényméréssel ellenőrizhető, hogy a fényforrásváltás után nem csökkent-e. Az izzós lámpatestek többnyire éles árnyékot képező megvilágítást hoznak létre, szemben a kompaktok lágyabb, szórtabb fényével, amelyet a két fényforrás világító felszínének méretkülönbsége okoz. Cserénél, új telepítésnél számos kellemetlenség elkerülhető, ha a fentiek figyelembevételével végezzük a munkát. A legtöbb energiatakarékos lámpa fényerejét nem lehet szabályozni. Vagy teljes fényerővel világítanak, vagy egyáltalán nem. Ahhoz, hogy a kompakt fénycső fényereje tetszőlegesen változtatható legyen, speciális kialakítású lámpára van szükség. Ezeket általában "dimmable", azaz szabályozható kulcsszóval jelölik és két-háromszoros az áruk a nem szabályozható változatokhoz képest. Ismert jelenség a jelzőfénnyel ellátott kapcsolóknál a kompakt csövek rendszeres felvillanása. Ennek oka az, hogy a jelzőfény táplálása, mivel a kapcsolóba normálisan csak a fázis kerül, és a nulla nem, a fogyasztóval sorosan kötve történik. A jelzőfény árama minimális, így a lámpákban nem hoz létre fényt, a kompakt csövek elektronikáiban található pufferkondenzátort az előtte lévő egyenirányító sajátosságai miatt viszont lassan feltölti, mely elérve az elektronika üzemi szintjét, annak indulásával a csövet egy pillanatra begyújtja – kisütve így a puffert, és folyamat elölről folytatódik. A jelenség többnyire az olcsó, előfűtés nélküli kompakt fénycsövek sajátja (az előfűtötteknél a fűtésért felelős alkatrész nem engedi a csövet felvillanni).

Jegyzetek[szerkesztés]