CEMS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A CEMS (Community of European Management Schools) együttműködés a világ vezető üzleti iskolái és egyetemei, valamint multinacionális vállalatok és ún. NGO-k között. A szervezet 28 európai, észak- és dél-amerikai, ázsiai és ausztrál egyetemből; több mint 76 vállalati partnerből és 7 szociális partnerből áll.

CEMS MIM[szerkesztés]

A CEMS Master's in International Management (a továbbiakban CEMS MIM) program a világ egyik vezető üzleti mesterprogramja. Az egyéves egyetemi graduális program a CEMS-ben részt vevő egyetemek, üzleti iskolák és nemzetközi vállalatok multilaterális együttműködésén alapul. A programban kizárólag a CEMS tagintézmények hallgatói vehetnek részt. A Financial Times nemzetközi felméréseiben a CEMS MIM több kategóriában is kiváló eredményt ért el. A program hosszú távon bizonyítja sikerét, hiszen 2009-ben elnyerte a világ legjobb üzleti programjának járó címet, valamint azóta is minden évben az első három között végez. Így a világ első igazán nemzetközi mesterdiplomájának tekinthető.

CEMS MIM eredmények a Financial Times menedzsment mesterképzés rangsorában, 2005-12

Év 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Éves helyezés 3. 2. 2. 3. 1. 2. 2. 3. 7.
3 éves helyezés NA NA 2. 2. 2. 1. 1. 1. 4.
Kombinált nemzetközi eredmények 1. 1. 1. 1. 1. 1. 1. 1. ..

A CEMS program fő törekvése, hogy új mércét állítson a nemzetközi üzleti mesterprogramok között, képzést és kutatási lehetőséget biztosítva azoknak a kiválasztott diákoknak, akik globális környezetben működő vállalatok fejlesztését és vezetését tervezik. A képzés résztvevői kitűnő kompetenciákkal rendelkeznek a következő területeken: - kiváló tanulmányi eredményekés szakmai képességek, - rugalmasság és a változó környezethez való alkalmazkodás képessége, - különböző kultúrák, értékek és magatartásformák iránt tanúsított érzékenység és empátia, és - társadalmi felelősségvállalás.

A CEMS MIM képzés egy ún. alapszemeszterből (mely általában a hazai egyetemi program részét is képezi) és a hallgató választása szerinti partnerintézményben eltöltött külföldi félévből áll. Az egyetemi szakmai követelmények teljesítésén túl a CEMS diploma megszerzéséhez egyéb követelmények teljesítése is szükséges: vállalati partnerekkel együttműködésben kidolgozott üzleti projekt (CEMS Business Project), skill szemináriumok, kötelező nemzetközi szakmai gyakorlat és két felsőfokú nyelvvizsga. A CEMS MIM programban a magas színvonalú egyetemi képzés és az elméleti ismeretek mellett kiemelt szerepet kapnak a gyakorlati üzleti készségek, az idegen nyelvek tárgyalási szintű ismerete és a korai nemzetközi tapasztalatok.

A folyamatosan magas színvonal fenntartásának érdekében a partnerintézmények a CEMS MIM mesterképzésre csak korlátozott számú hallgatónak biztosítanak helyet. A kiválasztási eljárás rendkívül összetett és szigorú: a legtöbb intézmény már a felvételi folyamat előtt magas követelményeket állít a jelentkezők elé, mint például a kitűnő tanulmány átlag és a kiváló idegen nyelvi készségek.

A partnerintézmények eltérő felvételi követelményeket állíthatnak a diákok elé, azonban többnyire követelmény, hogy a hallgató még a CEMS MIM programba való jelentkezés előtt felvételt nyerjen egy a partnerintézményben folyó üzleti mesterképzésre. A CEMS Master's in International Management képzés ezért egyfajta kettős diplomának is tekinthető, mivel a programot elvégzők mind a hazai egyetem általános, mind pedig a CEMS nemzetközi diplomáját is elnyerik.

CEMS Alumni Association (CAA)[szerkesztés]

CEMS Alumni Association A CEMS Alumni Association (a továbbiakban CAA) egy egyesület, mely lehetővé teszi, hogy a CEMS diplomások további multikulturális élményeket és tapasztalatot szerezhessenek. Az 1993-ban alapított egyesület egy nemzetközi hálózat a világ CEMS diplomásai között. Eddig 7800 diák diplomázott és vált ezáltal CEMS alumnivá. A CAA helyi bizottságok által számos országban jelen van. Ezek a bizottságok felelősek a helyi alumnival való kapcsolattartásért, továbbá professzionális és egyéb szociális események szervezésért.

CEMS Partner Egyetemek[szerkesztés]

CEMS Vállalati Partnerek[szerkesztés]

CEMS programnak jelenleg 74 vállalati partnere van, melyek pénzügyileg támogatják, emberi erőforrást biztosítanak, valamint egyéb módon járulnak hozzá a képzéshez. A vállalatok tanfolyamokat tartanak, melyek egy-egy képesség fejlesztését célozzák meg; előadásokat tartanak; meghívják a CEMS diákokat vállalati eseményekre, ahol a diákok bizonyos vállalati gyakorlatokról tanulnak vagy esettanulmányokat oldanak meg. Ezek az események hasznosak, mivel a vállalatot népszerűsítik a diákok körében, mialatt a diákok valós problémákkal és megoldásokkal találkoznak.

A partnerek listája:[1]

CEMS Szociális Partnerek[szerkesztés]

Az első szociális partner 2010-ben csatlakozott a szervezethez. Ezek az elsők azon NGO-k közül, amelyek a vállalati partnerekhez azonos módon járulnak hozzá a szövetséghez (a diákok kiválasztása; szervezet irányítása; gyakorlati lehetőségek biztosítása). Ez a kezdeményezés része a CEMS jelentős CSR (LINK arra, hogy mi a CSR) mozgalmának. Ezenfelül CEMS aláírta a Felelős Menedzsment Képzés Elv (PRME: Principles of Responsible Management Education) nyilatkozatát.

CEMS Club Budapest[szerkesztés]

A CEMS Club Budapest egy diákszervezet, mely a Budapesti Corvinus Egyetem CEMS-es tanulóit képviseli és támogatja. Célja az aktív helyi CEMS közösség fenntartása mely a diákok, vállalati partnerek és az alumni közötti személyes és professzionális kapcsolatokon alapszik. Mindezt számos szociális, kulturális és akadémiai program szervezésével igyekszik elérni. Bővebb információért látogasson el a klub honlapjára!

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]