CB-rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A PR27 (PR: Personal Radio, magyarra fordítva „személyi rádió”, de ezt a kifejezést nem használják), régiesen CB (angol rövidítés a Citizen's Band radio kifejezésből, magyar kiejtéssel: „cébé”) egy nem engedélyköteles, félduplex összeköttetésre alkalmas rádiókommunikációs eszköz.

Általános jellemzők[szerkesztés]

A CB a rövidhullámú tartomány vége felé, 27 megahertzes sávban működik, CEPT ajánlás szerint a 26 960 és 27 410 kHz közötti tartományban. Ez a frekvenciasáv 450 kHz, amit 45 darab 10 kHz-es csatornára osztanak fel. Másképp fogalmazva a csatornatávolság 10 kHz. Az első csatorna 26 960 és 26 970 kHz között van, a vivőfrekvencia a csatorna közepén 26 965 kHz-en található. A második csatorna vivőfrekvenciája 26 975 kHz. Csak 40 csatorna engedélyezett a 45-ből, a 26 995, a 27 045, a 27 095, a 27 145, illetve a 27 195 kHz-es vivőfrekvenciájú csatornák kis teljesítményű távvezérlők (például a távirányítós játékautók) számára vannak fenntartva. A csatornák számozása 1-től 40-ig tart, a nem engedélyezett frekvenciáknak nincs sorszáma; például a 11-es és 12-es csatorna vivőfrekvenciája között 20 kHz a távolság. Ez a 40 csatorna azt jelenti, hogy egy területen egy időben 40 adó adhat anélkül, hogy egymás adását (vételét) zavarnák.

A csatornatávolság nem lehet tetszőlegesen kicsi, hiszen az átvinni kívánt információ (hang) továbbításához a vivőt modulálni kell. Ezért van szükség a vivőfrekvenciák alatt és felett 5-5 kHz-re. A CEPT egyezmény szerint használható modulációs mód az NBFM, azaz a „keskenysávú frekvenciamoduláció”. Korábban megengedett volt az AM és az SSB (LSB, USB) üzemmódok használata is. (A 40-es csatornán forgalmazó kamionosok viszont továbbra is az USB-t használják, ezzel ugyanis nagyobb távolságok hidalhatók át.)

A készülék - a CEPT egyezmény által hivatalosan engedélyezett - legnagyobb rádiófrekvenciás kimenőteljesítménye 4 watt lehet, ami városi környezetben néhány kilométeres hatótávolságot jelent. A készülékekhez csatlakoztatható külső antenna. A CB frekvenciák hullámhossza 11 m, ezért az antennát a hullámhossz arányában rövidítik a mobil vagy stabil antennákon is. Legnagyobb nyereség mobilantennánál a 7/8 lambdás antennákkal érhető el.

A keskeny sáv legfeljebb ismétlő (papagáj) rendszerű átjátszók üzemelését teszi lehetővé.

Felhasználása[szerkesztés]

A CB rádiót a Magyarországon jelen lévő általános telefonhiány keltette életre. Ráadásul minden távközlő berendezés szigorúan ellenőrzött volt. Nagy eseménynek számított, hogy a polgári lakosságnak megengedték a rádió adó-vevő használatát. Innentől kezdve a kisgyerektől a nagymamáig mindenki "CB-zett". Spontán kialakuló barátságok, ismeretségek, akár szerelmek is születtek CB-rádión keresztül. Komplett "csatorna.-klubok" alakultak ki. Kirándulásokat, játékokat szerveztek a CB rádió égisze alatt. Az örömnek az vetett végett, hogy a fuvarozók CB rádión keresztül kezdték a rendeléseiket intézni, kiszorították a "civileket", mindennapossá váltak a veszekedések.

A 80-as években a taxisok CB-n vették fel a rendelési címeket. Később a rádió kulcsszerepet játszott a taxisblokád során, (A legenda szerint) ugyanis az országot megbénító fuvarozók a CB rádió segítségével szervezték meg országos tiltakozó akciójukat. A 27 415 kHz és 27 855 kHz közötti felső 40 csatornát pedig cégek részére adta ki az akkori hatóság (Posta, majd FGI). A 27 405 kHz - 27 995 kHz közötti sávot (felső 40 csatorna) a CB-DX-erek használják szerte a világon, már több évtizedes múlttal. Akadnak olyan nagy klubok is, ahol a freebandernek is nevezett rádiósok száma tízezres nagyságrendekre rúg. Hasonló egyesület Magyarországon a nemzetközi 11 méteres DX-ben a Hotel Alfa Radio Club.

Jogi helyzet[szerkesztés]

A CB rádióállomás nem tagja rádiószolgálatnak. A készülék előállítása, módosítása engedélyköteles, forgalomba hozatala bejelentésköteles. Forgalomba hozott készülék - változtatás nélkül - szabadon vásárolható, eladható, üzemben tartható. Mivel Magyarország csatlakozott a CEPT egyezményhez, ezért csak a CEPT előírásoknak megfelelő ( CEPT címkés ) rádió tartható üzemben; illetve az ilyen készülékhez nem kell engedély.

Érdekesség[szerkesztés]

  • A CB magyarországi népszerűségéről szól a GM49 1985-ös, Digitális Majális című lemezének egyik száma, a Brékó, brékó.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]