CAcert.org

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CAcert.org
Vállalkozás típusa certificate authority
Oldal típusa certificate authority
Alapítva 2003. július 24.
Székhely Új-Dél-Wales
URLcacert.org

A CAcert.org egy közösség alapú hitelesítésszolgáltató, amely ingyenes nyilvános tanúsítványokat szolgáltat[1] (ellentétben más tanúsítvány-hatóságokkal, amelyek kereskedelmi alapon árulják ezeket). CAcert.org-nak több mint 150 000 ellenőrzött felhasználója van, és több mint 490 000 tanúsítványt adott ki 2009 szeptemberéig.[2]

Ezek a tanúsítványok felhasználhatók e-mailek aláírására és titkosítására, hitelesíti és engedélyezi a felhasználók csatlakozását honlapokhoz és a biztonságos adatátvitelt az interneten keresztül. Minden olyan alkalmazás, amely támogatja a Secure Socket Layert (SSL), igénybe veheti a CAcert által aláírt tanúsítványokat, ugyanúgy, mint az X.509 tanúsítványokat használó alkalmazások, például a adatok titkosításához, digitális aláíráshoz vagy dokumentumok aláírásához.

CAcert szervezet[szerkesztés]

A CAcert egy Új-Dél-Walesben (Ausztrália), 2003 júliusában bejegyzett, non-profit szervezet, amely a CAcert.org háttérszervezete.[3] A szervezet vezető testülete hét személyből áll, a testületi tagok több országból származnak.[4]

Robot CA[szerkesztés]

A CAcert automatikusan aláírja a kérelmező e-mail, illetve tartomány tanúsítványait, amelyek tulajdon-, illetve felügyeleti jogát e-mailen keresztül ellenőrizi (például a "hostmaster@example.com"). Úgy működik, mint egy robot hitelesítésszolgáltató. Ezeket a tanúsítványokat sokan gyengének tartják, mivel a tartománynéven vagy az e-mail címen kívül nem tartalmaznak más adatot a tulajdonosáról (a CommonName az X.509 tanúsítványokban).

A bizalom hálózata[szerkesztés]

Nagyobb bizalmú tanúsítványok létrehozásához, a felhasználók részt vehetnek egy webes bizalmi rendszerben, amely révén a felhasználók fizikailag találkoznak, és ellenőrzik egymás identitását. CAcert minden felhasználó esetén nyilvántart úgynevezett megbízhatósági pontokat. A felhasználó az identitásukat fizikailag igazoló, ellenőrzött felhasználók, más néven „biztosítók” vagy a „megbízható harmadik fél”, mint például az állami közjegyzők által kaphat megbízhatósági pontot.

Minél több megbízhatósági pontja van egy felhasználónak, annál több jogot kap a CAcert rendszerben. 50 pont esetén beírhatja a nevét a tanúsítványba, illetve a tanúsítványok lejárati ideje hosszabb lesz. Azok a felhasználók, akik legalább 100 megbízhatósági pontot gyűjtenek össze, azok „biztosítókká” lépnek elő, evvel ők is igazolhatják a többieket, és pontokat adhatnak nekik; a magasabb megbízhatósági pontok lehetővé teszik a biztosítók számára, hogy magasabb pontszámot adjanak a még nem igazolt felhasználóknak.

A CAcert támogat kulcs-aláíró rendezvényeket, különösen a nagy eseményeken, mint a például a CeBIT-en.

Támogatottság[szerkesztés]

2009 júniusában a CAcert által kiállított tanúsítványok nem képviselnek olyan magas biztonsági szintet a webböngészők esetén, mint a kereskedelmi CA-k, mint például VeriSign, mert a legtöbb webböngésző, nem tartalmazza alapértelmezetten a CAcert gyökértanúsítványát. Így, a webes felhasználók által aláírt CAcert igazolás úgy viselkedik, mint egy ön-aláírt tanúsítvány. Voltak tárgyalások a CAcert gyökértanúsítványának a Mozilla és származékai (pl. Mozilla Firefox) beépítésébe, de CAcert 2007 áprilisában visszavonta felvételi kérelmét.[5] Ez egy vizsgálatot követően történt meg, amelyet 2006 decemberében függesztettek fel, és amely a CAcert számára a tanúsítvány odaítélési rendszerének reformját javasolta. Ennek következménye többek közt a jelenlegi pontozás alapú rendszer, amely egy jelentős előrelépés a felhasználók hitelesítése terén. Ezen reformok után egy új felvétel iránti kérelem várható a jövőben.[6] Az, hogy a CAcert gyökértanúsítványa bekerülhessen Mozilla termékekbe, jelenleg a CAcert számára nem a legjelentősebb kihívás, de mindenképp prioritást élvez.[7] CAcert legfőbb célkitűzése, hogy minél átláthatóbbá tegye a tanúsítványkiosztó rendszerét.

A CAcert gyökértanúsítványát a következő webböngészők, operációs rendszerek és disztribúciók tartalmazzák:[7]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a CAcert.org című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. About CAcert
  2. CAcert usage statistics
  3. Archivált másolat. [2009. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 1.)
  4. CAcert Inc. Board of Directors. [2009. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 1.)
  5. Discussion by Mozilla on including CAcert root certificate
  6. CAcert audit comment on Mozilla
  7. a b CAcert inclusion status page. [2009. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 1.)

További információk[szerkesztés]