CAN bus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Controller Area Network (röviden CAN vagy CAN bus) egy számítógépes hálózati protokoll és adatbusz szabvány melyet mikrokontrollerek és egyéb gazdaszámítógép nélkül működő eszközök kommunikációjára terveztek.

Eredetileg kifejezetten járművekhez tervezték, de más területeken is használják.

A Linux-rendszermag a 2.6.25. verziótól támogatja a CAN szabványt.

A CAN bus egy üzenetalapú protokoll, melyet eredetileg járművekhez és automotive programokhoz fejlesztettek ki, de mára számos más területen is használják, mint például a légiirányításban, ipari automatizálásban és az orvosi műszerekben.

A CAN bus fejlesztését a Robert Bosch GmbH.[1] kezdte el 1983-ban. A protokol hivatalos megjelentetése 1986-ban történt a Society of Automotive Engineers (SAE) kongresszusán, a michigani Detroitban. Az első CAN kontroller chipek az Intel és a Philips gyártásában jelentek meg a piacon 1987-ben. A Bosch 1991-ben publikálta a CAN 2.0 specifikációját.

A CAN bus az OBD-II jármű-diagnosztokai szabvány öt protokolljának egyike. Az OBD-II szabvány 1996 óta kötelező valamennyi, az USA-ban értékesített autó és kisteherautó számára, és az EOBD szabvány kötelező valamennyi, az Európai Unióban értékesített benzinüzemű jármű számára 2001 óta, és minden diesel-üzemű jármű számára 2004 óta.[2]