C. J. Sansom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
C. J. Sansom
Született 1952 (65 éves)[1]
Edinburgh
Állampolgársága brit
Foglalkozása író
Iskolái University of Birmingham

Christopher John "C. J." Sansom (Edinburgh, 1952–) angol krimi regényíró.

Élete[szerkesztés]

A birminghami egyetemen történelemből először bölcsészdiplomát, majd Ph.D. fokozatot szerzett.[2] Később átképezte magát ügyvéddé, egy ideig Sussexben praktizált, és jelenleg is ott él. A munkájával azért hagyott fel, hogy csak az írással tudjon foglalkozni.

Írói pályája[szerkesztés]

A regényei VIII. Henrik korába vezetik el az olvasót, melynek főhőse a púpos londoni jogász, Matthew Shardlake. A Kard által című, 2003-ban megjelent nagy sikerű könyve indította el a sorozatot, amelynek a Sötét tűz című második része elnyerte a brit Crime Writers' Association 2005 legjobb történelmi krimijéért járó Ellis Peters Historical Dagger-díját. A Shardlake-sorozat negyedik része (Apokalipszis) 2008 áprilisában, az ötödik (A bosszú nyilai) 2010 szeptemberében jelent meg Nagy-Britanniában. A BBC már megrendelte a Kard által filmadaptációját, amiben Shardlake szerepét a tervek szerint Kenneth Branagh fogja játszani.

Sansom 2006-ban egy új témával is kísérletezett: a Winter in Madrid című regénye egy kémtörténet, ami a spanyol polgárháború után, 1940-ben játszódik.

Regényei[szerkesztés]

Shardlake-sorozat

Egyéb művei

  • Winter in Madrid (2006)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]