Côa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Côa folyó a Duero egyik mellékfolyója Portugália északkeleti és középső részén.[1] A folyó érdekessége, hogy egyike azon kevés vízfolyásnak, amelyek délről északi irányba tartanak. Útja során a folyó keresztülhalad Sabugal, Almeida, Pinhel, Figueira de Castelo Rodrigo és Vila Nova de Foz Côa községeken, melyek mindegyike Guarda kerületben található.

A Côa-völgyében több ezer őskori sziklavésetet, sziklarajzokat fedeztek fel az 1980-as 1990-es években. A nagyszámú paleolitikus emlék miatt fokozott érdeklődés alakult ki a tudományos világban a terület iránt, részben azért, mert ez az egyik legsűrűbben előforduló szabadtéri sziklarajzgyűjtemény, részben pedig azért, mert ezen alkotások a szabad ég alatt maradtak fenn napjainkig.

A nemzetközi figyelmet kapott sziklarajzok majdnem víz alá kerültek a folyón kialakítani kívánt vízerőmű duzzasztógátjának kialakítása miatt, ám a helyi lakosság és a tudományos szféra heves tiltakozása miatt a helyszín megmenekült az elárasztástól. A Côa-völgy Régészeti Park 1996-ban nyitotta meg kapuit, majd 1998-ban az UNESCO egyik világörökségi helyszíne lett.[2]

A folyón átívelő viadukt látképe


A félszigeti háború egyik csatája, a Côa menti csata a itt zajlott a folyó mentén.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Côa River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Coa Valley Archiválva 2008. november 21-i dátummal a Wayback Machine-ben, from The Cultured Traveler Archiválva 2009. április 2-i dátummal a Wayback Machine-ben. Hozzáférés ideje: April 2009.
  2. Portuguese Tourist Office: World Heritage Sites in Portugal: Foz Coa. Manor Houses of Portugal, 2014. (Hozzáférés: 2014. október 6.)