Câmara de Lobos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Câmara de Lobos
a Cabo Girão sziklafala, tövében Ranchóval
a Cabo Girão sziklafala, tövében Ranchóval
Câmara de Lobos címere
Câmara de Lobos címere
Câmara de Lobos zászlaja
Câmara de Lobos zászlaja
Közigazgatás
Ország Portugália
RégióMadeira
KerületCâmara de Lobos (kerület)
PolgármesterArlindo Pinto Gomes (2009-től)
Irányítószám9300-000
Népesség
Teljes népesség35 666 fő (2011)[1][2]
Népsűrűség2 210,2 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület7,62 km²
IdőzónaWET, UTC+0
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 32° 39′, ny. h. 16° 58′Koordináták: é. sz. 32° 39′, ny. h. 16° 58′
A Wikimédia Commons tartalmaz Câmara de Lobos témájú médiaállományokat.
Teraszos földművelés Câmara de Lobosban
A Ribeira dos Seccoridos szurdokvölgye Câmara de Lobos fölött

Câmara de Lobos a hozzá tartozó településekkel együtt több mint 35 ezer lakosú város Madeira szigetén, a hasonnevű járás székhelye. A város feletti domboldal a világhírű madeira likőrbor alapanyagául szolgáló szőlők legfontosabb termőterülete.

Földrajzi helyzete[szerkesztés]

A város Funchaltól mintegy kilenc kilométerrel nyugatra épült egy kis öböl köré. Csaknem egybeépült Funchallal, aminek São Martinho és Santo António városrészeitől csak a Ribeira dos Seccoridos patak torkolata választja el.

Nevezetesebb csúcsok a város körül:

  • Pico da Cruz (956 m),
  • Pico de Cedro (901 m).

Története[szerkesztés]

Nevét még a két felfedező, João Gonçalves Zarco és Tristão Vaz Teixeira adta, miután 1419-ben az öbölben kikötve fókákkal (’lobos marinhos’) találkoztak – a fókák éppen a felfedezők és követőik vadászatai következtében rövidesen kipusztultak a szigeten. Madeira 1425-ben megindult portugál benépesítése során itt alapították meg a sziget nyugati felének első közigazgatási székhelyét, amit aztán néhány év múlva átköltöztettek az előnyösebb fekvésű Funchalba.

Sokáig (Funchal és Machico mögött) a sziget harmadik legnagyobb városa volt, de a 20. század utolsó évtizedeiben gyors fejlődésnek indult és túlnőtte Machicót.

Gazdasága[szerkesztés]

A halászat és a hajóépítés mellett a város gazdasági életében mindig is jelentős volt a növénytermesztés, bár a termesztett fajok időről időre változtak. Most a parthoz közel többnyire banán-; följebb szőlő- a magasabb oldalakon cseresznyeültetvényeket találhatunk.

Câmara de Lobos fölött van a sziget egyik legjobb bortermő vidéke, Estreito de Câmara de Lobos. A szőlőt többnyire kordonosan művelik a meredek domboldalak teraszain.

Nevezetességek, látnivalók[szerkesztés]

A Cabo Girãoról lepillantva

A legfőbb látnivaló maga az öböl, aminek látványa a Pico da Torre dombocskán épített kilátópontról a legelőnyösebb. Szépsége többször is megihlette az idős Winston Churchillt, aki 1951 januárjában itt, Madeirán festegette akvarelljeit, amint erre a város főutcáján elhelyezett emléktábla is emlékeztet.

A kikötőhöz közel állnak a Piscinas das Salinas névre keresztelt fürdőépületek.

A város első kápolnáját (Capella Nossa Senhora de Conceiçao) még az alapító João Gonçalves Zarco emelte a kikötőben. Ezt 1723-ban templommá bővítették. Belső festményei a halászat egyes munkafázisait örökítik meg.

A felvégen a Szent Sebestyén plébániatemplomot (São Sebastião) kék és sárga barokk csempék díszítik. Előterében a járdamozaikról olvasható le a templom alapításának dátuma: 1430. Jelenlegi külseje barokk.

A várostól nyugatra emelkedik a Cabo Girão, a Föld második legmagasabb (580 méteres), tengerbe szakadó sziklafala. A kilátópontot a fal tetején, egy eukaliptuszligetben építették ki. A sziklafal keleti végéhez közel épült Rancho helységet drótkötélpálya köti össze a várossal. Ezt eredetileg a parasztok szállítására építették, de aztán a turisták számára átalakították.

Följebb, a Ribeira dos Seccoridos völgyének természetes amfiteátrumában épült a gesztenyeünnepéről nevezetes Curral das Freiras.

Állítólag itt találták fel a halászok a sziget egyik italkülönlegességét, a ponchát, amit citromléből, mézből és cukornádpálinkából turmixolnak habosra egy fából, erre a célra készült edényben.

A szüretet minden évben nagy mulatsággal ünneplik meg, megelevenítve a sziget és a bortermelés ősi hagyományait: a minden szeptemberben megtartott madeirai borfesztivál egyik hagyományos rendezvénye a borkóstoló és borkiállítás a városhoz tartozó Estreito de Câmara de Lobosban.

Források[szerkesztés]

  1. http://mapas.ine.pt/download/index2011.phtml, 2018. szeptember 19.
  2. http://mapas.ine.pt/download/index2011.phtml, National Institute of Statistics, 2018. szeptember 19.