Bádogjáték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bádogjáték
(Tin Toy)
1988-as amerikai animációs rövidfilm
RendezőJohn Lasseter
ProducerWilliam Reeves
Műfaj
  • animációs film
  • családi film
  • fantasyfilm
ForgatókönyvíróJohn Lasseter
ZeneDavid Slusser
Gyártás
GyártóPixar Animation Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő6 perc
Képarány1,78:1
Forgalmazás
ForgalmazóAmerikai Egyesült Államok Buena Vista Pictures
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 1988. augusztus 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bádogjáték (eredeti cím: Tin Toy) a Pixar Animation Studios 1988-ban készült rövidfilmje, amely számítógép-animációs technikával készült. A John Lasseter rendezte rövidfilm 1989-ben elnyerte a Legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film egy szobában játszódik, szereplői a címszereplő játék, egy egy láb magas, mechanikus utcai zenész-bábu és egy kisbaba. Ez az első alkalom, hogy valóságos embert kíséreltek meg számítógéppel animálni.

Eleinte a játék örül, hogy a baba játszik vele, egészen addig, míg ráeszmél, mennyire kártékony tud lenni egy kisbaba. Bemenekülve a fotel alá, felfedez tucatnyi más játékot, akik nem mernek kimenni onnan. Ám a baba elesik és sírásban tör ki, így a főszereplő játék úgy dönt, nincs mit tenni, segítenie kell. Bohóckodása felvidítja a kicsit, aki fogja, erőszakosan rázni kezdi és elhajítja. Miután játékunk magához tér az őt ért megrázkódtatásból, bosszúsan veszi észre, hogy a baba megfeledkezett róla és most már csak az őhozzá tartozó kartondobozzal játszik.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Captain Kangaroo és The Price Is Right főcímdala is hallható a háttérben szóló tévében.
  • 2003-ban az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára „kulturálisan jelentősnek” kiáltotta ki a filmet, és beválasztotta az amerikai nemzeti filmregiszter filmjei közé.
  • A Toy Story – Játékháború első vázlataiban a Tin Toy főhősét képzelték el a főszerepre, és inkább afféle road movie-nak tervezték, amiben Tin Toy egy hely után kutat, amit otthonának hívhat. Miután egy cowboy-baba került a képbe (Woody elődje), s egyre nagyobb szerephez jutott a cselekményben, Tin Toy szerepe átalakult azon szereppé, amit végül Buzz Lightyear töltött be.

Külső hivatkozások[szerkesztés]