Buzzerbeater

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
BuzzerBeater
Fejlesztő Digital Field Theory, LLC
Első kiadás 2007
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Platform bármilyen internetre csatlakozó számítógép
Kategória MMOG
A BuzzerBeater weboldala

A BuzzerBeater egy online, böngésző alapú, kosárlabda menedzser játék (MMOG). Jelenleg 96 országban elérhető, mindegyikben saját bajnoksággal, 34 különböző nyelven, köztük magyarul is. Jelenleg mintegy 50.000 felhasználó rendelkezik saját csapattal. A BuzzerBeater jelenleg a 10. szezonjánál tart 2007. április 15. óta. 2008 márciusa óta, amikor a BuzzerBeater partneri szerződést kötött a Baseball szimulátor oldallal CSFBL, mindkét oldalon nagy létszámnövekedés tapasztalható.

A játék mindenki számára ingyenes, de rendelkezik opcionális támogató rendszerrel. A menedzsernek gyenge keretből kell felépíteni egy sztárcsapatot, valamint kereskedhet játékosokkal, edzheti őket és apró tornateremből hatalmas arénát hozhat létre.

Regisztráció[szerkesztés]

A BuzzerBeaterbe bárki regisztrálhat. Az egyetlen kikötés, hogy mindenki csak egy csapatot regisztrálhat, valamint, hogy csak abba az országba regisztrálhatsz, ahol élsz. Ha Te országod nincs a választható 96 között, akkor regisztrálhatsz valamelyik szomszédos ligába. A regisztráció megtörténte után kevesebb mint 24 órával már kezedbe is veheted a csapatod irányítását. Általánosságban az egész procedúra csak néhány órát vesz igénybe.

A játék felépítése[szerkesztés]

A ligák felépítése[szerkesztés]

Minden országnak saját bajnoksága van. Minden újonnan regisztrált felhasználó megkapja a saját csapatát, ami ekkor még a piramis alján helyezkedik el. Az osztályok száma országonként eltérő, függ az országból regisztrált felhasználók számától. A legmagasabb osztályt 16 csapat alkotja. A másodosztályban 64 csapat található, a harmadosztályban 256, és így tovább. Minden osztály csoportokra, csoportonként két 8 fős konferenciára oszlik. Miután az alapszakasznak vége, a 2 konferencia legjobb 4-4 csapata jut a rájátszásba, ahonnan a legjobb csapat elnyeri a jogot a magasabb osztályba kerülésre. Mindkét konferencia utolsó helyén végző csapatai automatikusan kiesnek az alsóbb osztályba. A 6. és 7. helyen végzett csapatok osztályozó mérkőzést kénytelenek játszani, melynek vesztese kiesik, győztese pedig az adott osztály tagja marad.

Kupa és barátságos mérkőzések[szerkesztés]

Minden ország rendelkezik a saját kupasorozatával. Minden szezon elején a liga csapatai automatikusan beneveznek ebbe a kupasorozatba. A sorsolás az előző szezon eredményei alapján történnek. Barátságos mérkőzéseket a kupa találkozókkal egy időben rendeznek, tehát aki még érdekelt a kupasorozatban, az a kieséséig barátságos mérkőzéseket nem játszhat.

B3: BuzzerBeater Legjobbja[szerkesztés]

A BuzzerBeater Legjobbja egy nemzetközi megmérettetés, amin a kupagyőztesek és a legmagasabb osztály bajnokai vesznek részt minden szezonban. Ez az ún. "klub-világbajnokság" az 5. szezonban indult útjára. Az első kiírásban minden korábbi kupagyőztes és bajnok részt vett, a 6. szezontól azonban már csak a regnáló győztesek indulnak.

Egy szezon felépítése[szerkesztés]

Minden szezon 14 hétig tart (valós időben). Minden csapatnak 3 mérkőzése lehet egy adott héten. A bajnoki fordulókat szombaton és kedden rendezik. A kupamérkőzések és a barátságos mérkőzések csütörtökön kerülnek megrendezésre. Minden csapat 22 mérkőzést játszi az alapszakaszban, 14-et a saját konferenciájában levő csapatok ellen, míg 8-at a másik konferencia csapatai ellen. Az alapszakasz végeztével a konferenciák legjobb 4-4 csapata jut a rájátszásba. A 12. játékhéten kezdődik a rájátszás, ahol az adott konferenciában 1. helyen végzett csapat játszik a 4. helyezettel, valamint a 2. a 3.-kal. Az elődöntők valamint a döntők mind 1 mérkőzésen dőlnek el minden konferenciában. A győztes jut tovább, a vesztes pedig egy újabb tapasztalattal gazdagodva készülhet a következő szezonra. A konferencia bajnokok játszanak az abszolút bajnoki címért (és a feljutásért), amely párharc valamelyik fél 2. győzelméig tart. A szezon 14. hete szünet.

All-Star mérkőzés[szerkesztés]

A szezon 7. hetében a csoportok top játékosai részt vesznek az All-Star megmérettetésen. A legjobb dobók a 3pontos-dobó versenyen vehetnek részt; később tervezzük zsákolóbajnokság bevezetését is.

A játékosok a szurkolók szavazatai alapján kerülnek kiválasztásra. Az All-Star hét szombatján hozzák nyilvánosságra ezen szavazás végeredményét. A 3pontos-dobó verseny 1 órával az All-Star mérkőzés előtt kerül megrendezésre, ami a szokásos mérkőzés időpontban kerül lebonyolításra.

Közösség[szerkesztés]

Az alábbi térképen jelöltük az elérhető országokat

Méret és eloszlás[szerkesztés]

A BuzzerBeater jelenleg kb. 50.000 regisztrált felhasználóval rendelkezik a világ 94 országából. 5232 felhasználóval Spanyolország a legnépesebb BB nemzet. Minden ország saját fórummal rendelkezik.

A fórumok[szerkesztés]

Jó néhány különböző fórum típus áll a felhasználók rendelkezésére. A BB fórumok nyújtják az egyik alternatívát, hogy a játékkal kapcsolatban értekezzetek. Minden országnak saját fóruma van. Van néhány globális BB fórum, ahol a többi ország felhasználóival tudsz érintkezésbe lépni (angolul, spanyolul vagy németül). Ezek mellett van néhány ún. Non-BB fórum, ahol a játékon kívüli dolgokról beszélgethettek.

Végezetül vannak speciális fórumok, például a "Help Forum", ahol a játékkal kapcsolatos kérdéseket lehet tisztázni, vagy a "Bugs" fórum, ahol a játék közben tapasztalható esetleges hibajelenségeket jelezheted.

A BuzzerBeater magyarországi történelme[szerkesztés]

A BB magyarországi történelme a 3. szezonban kezdett íródni, azóta létezik ugyanis a magyar liga. Először 3 osztállyal indult a bajnokság, azóta azonban a felhasználók folyamatos beáramlásának köszönhetően már az 5. osztály létrehozása is szükségessé vált. Jelenleg kb. 1000 magyar felhasználó és csapat van a rendszerben, és remélhetően a számuk folyamatosan bővül.

Válogatott[szerkesztés]

A válogatott, mivel még elég fiatal, nem könyvelhetett el jelentős sikereket, de ami késik, az nem múlik, remélhetőleg a Hattrick-hez hasonló sikerek kapujában állunk.

Szövetségi kapitányok
Szezon (Mo. szezon) Szövetségi kapitány Győzelem Vereség Teljesítmény Elért eredmény
3. (1.) Mod-Huckleee 7 6 .538
4. (2.) Mod-Huckleee 10 4 .714
5. (3.) Mod-Huckleee 7 7 .500 Elbúcsúztunk az európai selejtező körben
6. (4.) Mod-Huckleee 4 6 .400 Csak barátságos mérkőzéseket játszottunk
7. (5.) GM-urimate 9 4 .692 Elbúcsúztunk az európai selejtező körben
8. (6.) GM-urimate 11 2 .846 Elbúcsúztunk a vigaszági vb 1. körében
9. (7.) bragalyi 8 6 .571 Elbúcsúztunk az európai selejtező körben
10. (8.) bragalyi 9 5 .643 Elbúcsúztunk a vigaszági vb 1. körében
11. (9.) bragalyi 7 7 .500 Elbúcsúztunk az európai selejtező körben
12. (10.) bragalyi

Mivel a szövetségi kapitányokat 2 szezonos terminusra választják, így már tudható, hogy a következő szezonban ki lesz a szövetségi kapitány.

A 6. szezontól már az U21-es válogatott is bekerült a játékba. Ez a nagyválogatottal teljesen azonos elven működik, természetesen az életkori követelmények figyelembevételével.

Szövetségi kapitányok
Szezon (Mo. szezon) Szövetségi kapitány Győzelem Vereség Teljesítmény Elért eredmény
6. (4.) vendabal 6 5 .545 6. hely az európai 2. csoportkörben, ezzel nem jutottunk ki a vb-re
7. (5.) vendabal 8 6 .571 Csak barátságos mérkőzéseket játszottunk
8. (6.) vendabal 8 5 .615 Elbúcsúztunk az európai selejtező körben
9. (7.) vendabal 13 0 1.0 Vigaszági VB-győzelem
10. (8.) vendabal 14 1 0.933 EB elődöntő
11. (9.) vendabal 8 5 0.615 VB 7. helyezés

Statisztikák[szerkesztés]

Korábbi bajnokok
Szezon (Mo. szezon) Csapat
3. (1.) Siracuse Airpump
4. (2.) Köves BC
5. (3.) Siracuse Airpump
6. (4.) OLAJ KK
7. (5.) OLAJ KK
8. (6.) OLAJ KK
9. (7.) OLAJ KK
10. (8.) OLAJ KK
11. (9.) Májköldzsordön
12. (10.) Lőrinc Tigers
13. (11.) Lőrinc Tigers
Korábbi kupagyőztesek
Szezon (Mo. szezon) Csapat
3. (1.) San Lorenzo Patriots
4. (2.) Los Angeles Pöc
5. (3.) Májköldzsordön
6. (4.) Parej
7. (5.) Szolnoki Kaszások
8. (6.) OLAJ KK
9. (7.) Alsorakos
10. (8.) Spartak Vodka
11. (9.) Egri Ágyúsok
12. (10.) Wu-Tang-Clan
13. (11.) Lőrinc Tigers
14. (12.) Dinamo wcülőke

További információk[szerkesztés]