Butovói kivégzőhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Butovói kivégzőhely
Бутовский полигон 8196.jpg
Ország Oroszország
Település Leninsky Urban District, Moscow Oblast
Elhelyezkedése
Butovói kivégzőhely (Moszkvai terület)
Butovói kivégzőhely
Butovói kivégzőhely
Pozíció a Moszkvai terület térképén
é. sz. 55° 32′ 00″, k. h. 37° 35′ 39″Koordináták: é. sz. 55° 32′ 00″, k. h. 37° 35′ 39″
A Wikimédia Commons tartalmaz Butovói kivégzőhely témájú médiaállományokat.
Emlékmű a 20 765 kivégzett tiszteletére

A butovói kivégzőhely (oroszul Бутовский полигон) Moszkva egyik kerületében (Juzsnoje Butovo) elhelyezkedő terület, ahol több mint 20 ezer politikai foglyot lőttek agyon a Sztálin által kezdeményezett tisztogatások idején (1934–1938), illetve 1938 és 1953 között. Az áldozatok között volt többek közt Barta Sándor és Karikás Frigyes is. A térség ma az orosz ortodox egyház tulajdonában van, 1995-ben itt építették fel az Orosz Újjászületés Emléktemplomot.

Története[szerkesztés]

A 19. századig a terület a Koszmodamianszkoje-Drozzsino nevezetű település alá tartozott, először 1568-ban jegyezték fel, ekkor egy helyi bojár, Fjodor Drozzsin tulajdona volt. 1889-ben a tulajdonos, Nyikolaj Szolovjov ménest alakított ki, és egy hatalmas lóversenypályát is építtetett. Az új tulajdonos, Ivan Zimin a telket átadta a bolsevik államnak, majd elhagyta az országot. Ekkortájt került a Vörös Hadsereg kezelésébe.[1]

Az 1920-as években a terület tulajdonjogát az OGPU-nak engedték át, 1935-ben az NKVD lőterévé alakították át. A megmaradt kommunarkai területen szovhozt hoztak létre, illetve Jagodának volt itt dácsája.

A Nagy Tisztogatás idején[szerkesztés]

A sztálini tisztogatások idején a Moszkvához közeli temetők a nagyszámú áldozat miatt elégtelennek bizonyultak. Emiatt 1936 végén mind a lőteret, mind pedig a kommunarkai szovhoz területét „Speciális Objektummá”, azaz, az NKVD titkos kivégzőhelyévé alakítottak át.

Az áldozatok pontos számát nem lehet megállapítani, mert csak kevés adat került nyilvánosságra.[2] Az 1937. augusztus 1. és 1938. október 19. között meggyilkoltak számát 20 765-re teszik.[3][2] Állítólag a legtöbb áldozatot 1938. február 28-a követelt, mikor 562 embert gyilkoltak meg.[3] Butovó egyben temetőként is szolgált. A területet később a KGB is erősen őrizte, majd az orosz titkosrendőrség vette át ezt a feladatot, egészen 1995-ig, amikor a telket az orosz ortodox egyház vásárolta meg.

Nevesebb magyar áldozatok[4][szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Butovo fire range című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Butovo firing range
A Wikimédia Commons tartalmaz Butovói kivégzőhely témájú médiaállományokat.