Bukdosó vészmadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bukdosó vészmadár
Kitömött példány
Kitömött példány
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Viharmadár-alakúak (Procellariiformes)
Család: Viharmadárfélék (Procellariidae)
Nem: Puffinus
Brisson, 1760
Faj: P. yelkouan
Tudományos név
Puffinus yelkouan
(Acerbi, 1827)
Szinonimák
  • Procellaria yelkouan Acerbi, 1827
  • Puffinus puffinus yelkouan (Acerbi, 1827)
  • Puffinus yelkouan yelkouan (Acerbi, 1827)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bukdosó vészmadár témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bukdosó vészmadár témájú kategóriát.

A tojása

A bukdosó vészmadár (Puffinus yelkouan)[1] a madarak (Aves) osztályának viharmadár-alakúak (Procellariiformes) rendjébe, ezen belül a viharmadárfélék (Procellariidae) családjába tartozó faj.[2]

Előfordulása[szerkesztés]

A bukdosó vészmadár a Földközi-tenger fölött és a benne levő szigeteken él. Nyáron néhány példány kirepül az Atlanti-óceánra is.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a tengeri madár 30–38 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 76–89 centiméter. A madárnak a nemére jellemző víztaposó technikája van: kitárt szárnyakkal időnként verdesve és ide-oda dőlve tapossa a vizet. Repülés közben olyan, mint egy repülő kereszt. Háti része sötétbarna, míg hasi része világosabb, majdnem fehér.

Életmódja[szerkesztés]

Nagy csapatokba verődve halakra és puhatestűekre vadászik. Néha a halászhajókat is követi, a zsákmány könnyebb elejtése érdekében.

Szaporodása[szerkesztés]

A bukdosó vészmadár kolóniákban, üregekbe rakja le tojásait. Gyakran közös költőkolóniákat alkot a baleári vészmadárral (Puffinus mauretanicus); a legnagyobb ilyen vegyes kolónia a Baleár-szigetekhez tartozó Menorcán található meg. Sok költő területe az ember közelében van, emiatt a macskák (Felis silvestris catus) és a patkányok (Rattus) rengeteg bukdosó vészmadarat pusztítanak el.[3]

Rendszertani besorolása, rokon fajok[szerkesztés]

Ezt a madarat korábban az atlanti vészmadár (Puffinus puffinus) alfajának vélték.[4] Aztán pedig a baleári vészmadárral tartották azonosnak.[5] A két faj annyira hasonlít, hogy a Menorcán, a közös költőkolóniában, csak DNS-vizsgálattal lehet megkülönböztetni őket.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Etymology: Puffinus is New Latin from the English term "puffin" (to which the shearwaters are entirely unrelated). yelkouan, from Turkish language|Turkish yelkovan, "wind-chaser", a local term for shearwaters, particularly of this species.
  2. BirdLife International: 'Puffinus yelkouan'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2013. november 26.)
  3. Bonnaud, E. et al. (2012), Predation by cats could lead to the extinction of the Mediterranean endemic Yelkouan Shearwater Puffinus yelkouan at a major breeding site. Ibis, 154:566–577.
  4. Harrison (1988)
  5. Wink et al. (1993), Heidrich et al. (1998), Sangster et al. (2002)
  6. Genovart et al. (2005)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yelkouan Shearwater című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]