Buila-Vânturarița Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buila-Vânturarița Nemzeti Park
(Parcul Național Buila-Vânturarița)
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Ország Románia
Terület41,86 km²
Alapítás ideje2005
Buila-Vânturarița Nemzeti Park (Románia)
Buila-Vânturarița Nemzeti Park
Buila-Vânturarița Nemzeti Park
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 14′ 24″, k. h. 24° 05′ 46″Koordináták: é. sz. 45° 14′ 24″, k. h. 24° 05′ 46″
Buila-Vânturarița Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Buila-Vânturarița Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Buila-Vânturarița Nemzeti Park (románul: Parcul Național Buila-Vânturarița) védett terület Romániában, Vâlcea megye északi felének közepén, Costeşti, Bărbăteşti és Băile Olănești települések közigazgatási területén.[1] A nemzeti park feladata a Déli-Kárpátokban található Páring-hegység hegyvidéki tájainak megóvása.

Jellemzői[szerkesztés]

A nemzeti park a Buila-Vânturariţa maszívum lineáris mészkőgerincét veszi körbe, amely 14 km hosszú. A Bistriţa-szoros nyugati oldalától az Olăneşti-szoros keleti oldaláig húzódik, és a két hegycsúcs uralja, amelyekről a nevét is kapta: a Buila-csúcs (1849 m) és a Vânturariţa Mare-csúcs (1885 m).

A hegység a Déli-Kárpátok többségével ellentétben nem kristályos kőzetekből, hanem döntően jura időszaki mészkőből épül fel, így jellegzetes karsztformákban bővelkedik, sok szurdok, karrmező, dolina, víznyelő és barlang található itt.[2] Leglátványosabb szurdokai közé tartozik a Bistrita-, a Costest- és a Cheia-szurdok, amelyek igen mélyek és meredek falúak, így több reliktum faj élőhelyeként szolgálnak.[3] Elszigetelt jellege és nehéz elérhetősége miatt a természetes tájnak számos közel érintetlenül megőrzött eleme van: a természetes élőhelyek, őserdők, számos védett növény- és állatfaj él a területen, de az ásványtani és paleontológiai lelőhelyek és a barlangok is ezek közé tartoznak.

A park vonzerejét és értékét a kultúrtörténeti emlékek is növelik: a közeli román ortodox kostorok közül kiemelkedik a Horezui kolostor, amely 1993 óta a világörökség része.[4] További kolostorok az Arnota, Bistriţa, és a Frăsinei; a remetelakok közé Pătrunsa, Pahomie, Iezer, Bradu, Jgheaburi, illetve a denevérbarlangban található kis Ovidenia templom. Végül, de nem utolsósorban az olteniai régióra jellemző hegyi falvak hagyományai, népszokásai és sajátos építészete is a helyi értékek közé tartozik.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Protected Planet | Parcul Național Buila - Vânturarița. Protected Planet. (Hozzáférés: 2021. május 8.)
  2. Szilassi, Péter (2016. 03.19.). „A Déli-Kárpátok rejtőző ékköve: a Kapacina-hegység”. Geográfus Hírlevél (41), 3-8. o.  
  3. Románia Nemzeti Parkjai - Térképpel, látnivalókkal és képekkel (magyar nyelven). Trekhunt Blog, 2020. október 3. [2021. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 8.)
  4. Centre, UNESCO World Heritage: Monastery of Horezu (angol nyelven). UNESCO World Heritage Centre. (Hozzáférés: 2021. május 8.)
  5. Homepage - Parcul National Buila-Vanturarita. www.buila.ro. [2021. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Buila-Vânturarița National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.