Buffalo Creek-i iszapkatasztrófa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buffalo Creek-i iszapkatasztrófa
Térkép
A katasztrófa helyszíne (USA)
A katasztrófa helyszíne
A katasztrófa helyszíne
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 47′ 49″, ny. h. 81° 38′ 45″Koordináták: é. sz. 37° 47′ 49″, ny. h. 81° 38′ 45″


A Buffalo Creek-i iszapkatasztrófa 1972. február 26-án történt baleset volt, amely 125 emberéletet követelt, miután átszakadt a Pittston Coal Company nevű szénbányászati cég szürkeiszap-tárolójának gátja egy hegyoldalon az Amerikai Egyesült Államok Nyugat-Virginia államában, Logan megyében, négy nappal azután, hogy egy szövetségi bányaellenőr kielégítőnek ítélte a létesítmény működését.[1]

A 3-as gát átszakadása után 132 millió gallon (500 millió liter) szürkeiszap ömlött ki a tározóból, kilenc méter magas hullámot zúdítva Buffalo Creek Hollow 16 szénbányásztelepére. Az ötezer lakos közül 125 meghalt, 1121-en megsérültek, és több, mint négyezren vesztették el az otthonukat. 507 lakóház, 44 mobil ház és 30 üzlet pusztult el. Az iszapáradat károkat okozott Lundale, Saunders, Amherstdale, Crites, Latrobe és Larado településeken is. A jogi eljárások aktáiban a Pittston Coal "Isten tettének" nevezte a balesetet.

A 3-as gát a Buffalo Creek Middle Fork (Középső villa) részében lerakott szilárd bányahulladékból épült 1968-tól kezdve. Heves esőzések után először ez a gát szakadt át és a kiszabadult víz ezután a 2-es és 1-es gátakra szakadt. A 3-as gát az 1-es és a 2-es mögött felgyűlt szürkeiszap üledékre épült, nem sziklaágyra. Az átszakadt 3-as gát mintegy 80 méterrel Saunders felett helyezkedett el.

A vizsgálatok[szerkesztés]

A szerencsétlenséget két bizottság vizsgálta ki. Az Arch A. Moore, Jr. kormányzó által delegált bizottságban csak olyan tagok kaptak helyt, akik a széniparral szimpatizáltak, vagy olyan kormányhivataloktól érkeztek, amelyek szerepet játszhattak a katasztrófában.Miután Arnol Miller, a United Mine Workers szakszervezet elnöke és mások hiába javasolták, hogy egy szénbányász is bekerülhessen a bizottságba, létrejött egy polgári bizottság is, hogy független véleményt alkosson a történtekről. A kormányzói bizottság jelentése jogszabályi változásokat és további helyi ügyészi vizsgálatokat javasolt.[2] A polgári bizottság jelentésében[3] arra a következtetésre jutott, hogy a Buffalo Creek-Pittston Társaság bűnös 124 férfi, nő és gyermek halálának okozásában.

A következmények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Modern Marvels: Engineering Disasters of the 70s. The History Channel.
  2. Archivált másolat. [2012. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 11.)
  3. Archivált másolat. [2010. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 11.)

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Buffalo Creek Flood című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.