Ugrás a tartalomhoz

Budweiser (sör)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Budweiser

Típusláger
Származási helyCsehország
Alapítás1876
GyártóAnheuser-Busch InBev
Alkoholtartalom%
A gyártó weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Budweiser témájú médiaállományokat.

A Budweiser (/ ˈbʌdwaɪzər /) egy amerikai stílusú világos sör, amelyet Anheuser-Busch gyárt, az AB InBev része.[1]

Nemzetközi viszonylatban a Budweiser hivatkozik a Budějovický Budvar sörfőzde által gyártott, egymással nem rokon sörre is, amelyet a Cseh Köztársaság České Budějovice-ból (történelmileg Budweis) származó. A két különböző, se azonos nevű márka párhuzamos létezése számos védjegybitorlást idézett elő. Általában vagy az Anheuser-Busch, vagy a Budějovický Budvar kapja meg a Budweiser név kizárólagos használatát az adott piacon. Az Anheuser-Busch általában a Bud márkát használja söréhez, amikor a Budweiser nem elérhető.

A Budweiser 1876-ban, a Missouri St. Louis-i Carl Conrad & Co. által bevezetett márka, az Egyesült Államok egyik legnagyobb forgalmú sörévé vált. A lager több mint 80 országban kapható, bár nem mindenütt Budweiser néven, ahol az Anheuser-Busch nem rendelkezik a védjeggyel.

A Budweiser egy szűrt sör, csapolt formában, palackozva és dobozokban is kapható (a cseh lagerrel ellentétben).

A név eredete[szerkesztés]

A Budweiser név német származtatott név: „Budweis”. A sört Budweisben (ma České Budějovice, Csehország) főzik 1265-es megalapítása óta. [2]

1876-ban a német származású Adolphus Busch és barátja, Carl Conrad kifejlesztett egy „cseh stílusú” lagert az Egyesült Államokban, amelyet egy csehországi utazás után ihletett és a Missouri-i St. Louis-i sörfőzdében gyártott. Anheuser – Busch védjegyekkel kapcsolatos vitában vett részt a České Budějovicei Budweiser Budvar Sörfőzdével a „Budweiser” név védjegyjogai miatt. Az Európai Unióban, Írország, Svédország, Finnország és Spanyolország kivételével, az amerikai sört csak Bud néven lehet forgalmazni, mivel a Budweiser védjegy neve kizárólag a cseh sörgyártó, a Budweiser Budvar tulajdonában van. Egyes országokban, például az Egyesült Királyságban, mind a Budvar, mind az Anheuser – Busch lager Budweiser néven kapható, bár logóik eltérnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brown, Lisa: A-B InBev finalizes $100B billion acquisition of SABMiller, creating world's largest beer company. chicagotribune.com. (Hozzáférés: 2021. május 24.)
  2. History (cseh nyelven). www.budejovickybudvar.cz. (Hozzáférés: 2021. május 24.)

Források[szerkesztés]