Nippon Budókan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Budokan szócikkből átirányítva)
Nippon Budókan (Budókan)
A Nippon Budókan főbejárata
A Nippon Budókan főbejárata
Adatok
Elhelyezkedés Japán, Tokió, Csijoda

Építés éve1964.
Megnyitás ideje1964. október 3.

Befogadóképesség14 471[1]
Tulajdoni viszonyok
TulajdonosThe Nippon Budókan Foundation (財団法人 日本武道館; Hepburn: Zaidan Hōjin Nippon Budōkan?)
BérlőTakenaka Corporation
Az építkezés adatai
ÉpítészJamada Mamoru
Költség2 milliárd jen
Elhelyezkedése
Nippon Budókan (Japán)
Nippon Budókan
Nippon Budókan
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 41′ 36″, k. h. 139° 45′ 00″Koordináták: é. sz. 35° 41′ 36″, k. h. 139° 45′ 00″
Térkép
https://www.nipponbudokan.or.jp/english A Nippon Budókan weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nippon Budókan témájú médiaállományokat.

A Nippon Budókan (日本武道館; Hepburn: Nippon Budōkan?)[* 1] egy fedett sportcsarnok Tokió szívében, a Csijoda kerületben található Kitanomaru Parkban. Az ország tradicionális küzdősportjainak népszerűsítésének érdekében építették, kapuit 1964. október 3-án nyitották meg. A Nippon budó kjógikai (a kilenc modern japán harcművészet) legrangosabb mérkőzéseit a Budókanban szokták megvívni, de a létesítményt az 1960-as évek vége óta más célokra is használják.

Tulajdonosa és üzemeltetője a Zaidan Hódzsin Nippon Budókan (財団法人 日本武道館; Hepburn: Zaidan Hōjin Nippon Budōkan?) szervezet.

Története[szerkesztés]

A Nippon Budókan helyén az akkor még Edónak (ma Tokió) nevezett területen eredetileg az 1457-ben Óta Dókan által épített edói kastély állt. Tokugava Iejaszu 1603-ban ide helyezte át a Tokugava-sógunátus székhelyét, amely annak ellenére nagy fejlődésnek indult, hogy a császár Kiotót jelölte ki a birodalma központjává. A sógunátus bukása után 1867-ben Meidzsi császár Edóba költözött, és a várost átnevezte Tokióra („Keleti Főváros”). A császár is idehelyezte székhelyét, így Tokió az ország valódi fővárosává válhatott. Az edói kastélyból lett a tokiói császári palota.

A Nippon Budókant az 1964. évi nyári olimpiai játékok cselgáncs rendezvényeinek színhelyéül emelték. Két évvel később, 1966 júniusában nagy visszhangot váltott ki, többek a „japán harcművészetek megsértésének” vélték, hogy a The Beatles brit rockzenekar koncerteket adott a „japán harcművészetek szentföldjén”. A harminc perces előadásokra több száz rohamrendőrt vezényeltek ki, viszont zavargás nem történt a koncertek is nagy sikernek örvendtek. Az aréna az évek folyamán Japán egyik legnevesebb koncerttermévé nőtte ki magát, miközben emellett számos jelentős küzdősport, köztük a cselgáncs, a kendó, a karate, az aikidó, a kjúdó és a pankráció (Pro Wrestling NOAH) legfontosabb mérkőzései is itt kerülnek megrendezésre. 1969 és 1989 között minden év novemberében itt rendezték meg a Yamaha World Popluar Song Fesztivált (Yamaha Song Contest). Számos Live at Budokan koncertfelvétel jelent meg, köztük Bob Dylantől, Ozzy Osbourne-tól vagy a Dream Theatertől. A Deep Purple Made in Japan című dupla koncertalbumának egy részét is itt vették fel. Több japán zenekar is a Budókanban adta utolsó koncertjét, köztük a Zone is. Bár hivatalosan 14 471 fő befogadására képes,[1] mégis több alkalommal nagyobb tömeget engedtek be; a csúcstartó a Chatmonchy japán együttes, amely 2008 áprilisában több, mint 16 000 embert vonzott az arénába.[2] Minden év augusztus 15-én, Japán kapitulációnak napján megemlékezést szoktak tartani a második világháborúban elesett katonák részére. A rendezvényen a miniszterelnök, a császár és a császárné is tiszteletét szokta tenni.

Képgaléria[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Japánban gyakran Nihon Budókanként (にほんぶどうかん?) említik a hivatalos Nippon Budókan (日本武道館?) alak ellenére.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 日本武道館建物概要 (japán nyelven). Nippon Budókan. (Hozzáférés: 2011. november 1.)
  2. Dennis A. Amith: A conversation with Chatmonchy (angol nyelven) (PDF) pp. 9. J!-ENT. (Hozzáférés: 2011. november 1.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Nippon Budokan
A Wikimédia Commons tartalmaz Nippon Budókan témájú médiaállományokat.