Buddhista ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Elefánt-kapu után 73 lépcsőfok vezet a templomig. A képen láthatóak a vészák ünnep zászlói.
A templom kertje és egyik épülete, amely a hagyományos Srí Lanka-i építészet stílusában épült

A Buddhista ház (Das Buddhistische Haus) templomegyüttes Németország fővárosában. A berlini vihárát Európa legrégibb és legnagyobb théraváda buddhista központjának tartják, amely német nemzeti örökségnek számít.[1]

Története[szerkesztés]

A fő épületet Max Meyer építész tervezte Paul Dahlke orvos számára, aki az első világháború előtt több alkalommal járt Srí Lankán, és felvette a buddhizmus vallásként. Az 1924-ben elkészült épület stílusa hordozza a Srí Lanka-i építészet és kultúra jegyeit.[2] Dahlke irányításával ez a ház vált a németországi buddhizmus központjává. 1928-ban bekövetkezett halála után a rokonai örökölték a házat, és azután a buddhisták egy közeli házban tartották összejöveteleiket. 1941-re a náci kormány betiltotta a buddhista találkozókat és a publikációkat. A háború után menekültek éltek a negyedben, így az épületek állapota olyannyira leromlott, hogy a bontást fontolgatták. 1957-ben tudomást szerzett a Buddhsta házról a ceiloni Asoka Weeraratna, aki megvette Dahlke unokaöccsétől a területet a Német Dharmaduta Társaság (GDS) nevében.[3] Ekkor hozták helyre és alakították ki a mai templomegyüttest.

Hittérítő Dharmaduta buddhista szerzetesek érkeztek a házba, elsősorban Srí Lankából, amely Nyugat-Európa legfőbb buddhista központjává vált.[4] The temple is open to the public and was visited by about 5,000 people in 2006.[4]

A templomegyüttes[szerkesztés]

Az Elefánt kapun való belépés után 73 lépcsőfokon keresztül lehet eljutni a főépülethez, amely otthont ad többek között a könyvtárnak és a meditációs teremnek. A vendégek elszállásolására külön épület szolgál. A kertben álló Kuanjin szobrát 1959-ben adományozta a háznak a japán Nagoja városa.

Dahlke mottója[szerkesztés]

Paul Dahlke által készített mottó:

  • Amit teszünk, bárki megláthatja
  • Amit mondunk, bárki meghallhatja
  • Amit gondolunk, bárki megismerheti[* 1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. németül:
    „Was wir tun, soll jeder sehen können.
    Was wir reden, soll jeder hören können.
    Was wir denken, soll jeder wissen können”.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 80th anniversary of Das Buddhistische Haus in Berlin – Frohnau, Germany”, Daily News (Sri Lanka), 2004. április 24. (Hozzáférés: 2014. november 9.) 
  2. 'Das "Buddhistische Haus" in Berlin, Frohnau' (német nyelven). buddha-heute.de. (Hozzáférés: 2017. április 1.)
  3. Senaka Weeraratna: Asoka Weeraratne pioneer in developing post-war Sri Lanka-German ties. Asian Tribune, 2008. október 10. (Hozzáférés: 2014. november 9.)
  4. a b Stefan Strauss. „Buddha bekommt nasse Fuesse”, Berliner Zeitung, 2006. február 21.. [2015. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. november 9.) (német nyelvű) 
  5. hivatalos weboldal. Das Buddhistische Haus. (Hozzáférés: 2017. április 1.)

További információk[szerkesztés]