A Buddha születésnapja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Buddha születésnapja szócikkből átirányítva)
Buddha szobra Indiában
Buddha szobra Indiában
Lotus lámpás fesztivál Dél-Koreában
Lotus lámpás fesztivál Dél-Koreában

A Buddha születésnapja Gautama Sziddhártha herceg születésnapja, amelyet hagyományosan megünnepel a mahájána buddhizmus. A théraváda Tipitaka szövegei (páli szó, jelentése "három kosár") szerint Gautama Lumbini városban született (ma Nepál területén) i. e. 563 körül és Kapilavasztuban nevelkedett.[1][2]

Eszerint a legenda szerint Gautama herceg születése után röviddel egy Aszita nevű asztrológus meglátogatta a csecsemő édesapját Suddhódanát és megjövendölte, hogy Sziddhárthából vagy király lesz vagy feladja a világi életet és szent emberré fog válni, attól függően, hogy meglátja-e a városfalon kívül található valódi világot.[3]

Suddhódana elhatározta, hogy a fiából király lesz, ezért megtiltotta neki, hogy elhagyja a palotát. Ám az atyai szigor ellenére Gautama 29 éves korában többször is kiszökött. Egy sor találkozás alkalmával - amit a buddhista irodalomban a négy gondolatébresztő látványnak neveznek - értesült a közönséges emberek szenvedéséről, megöregedéséről, megbetegedéséről és haláláról. Találkozott egy aszkéta szent emberrel is, akiről úgy tűnt, hogy békében él és harmóniában a világgal. Ezen élmények hatására Gautama hátrahagyta a királyi életet és elindult a spirituális úton.

Dátum[szerkesztés]

A Buddha születésnapjának pontos dátuma az ázsiai Szolunáris naptárakhoz van igazítva. Elsősorban a buddhista naptár és a hindu naptár Vaiszakha hónapjában ünneplik, ezért Vészáknak is nevezik. A Buddha szülőhelyének történelmi országaiban, Indiában és Nepálban, a hindu naptár Vaiszakha hónapjának teliholdas napjain tartják az ünnepet. A théraváda buddhizmus országaiban a buddhista naptárt használják, amely alapján az Upószatha nap teliholdjára szokott esni az ünnep - az 5. vagy 6. holdhónapon. Kínában és Koreában a kínai naptár negyedik hónapjának nyolcadik napján ünnepelnek. A Gergely-naptárban a dátum évente változik, de általában áprilisra vagy májusra esik - szökőévben akár június is lehet.

Nepál, Srí Lanka, India, Mianmar[szerkesztés]

Nepálban és a szomszédos délkelet-ázsiai országokban a Buddha születésnapját a Buddhista naptár Vaiszakha hónapjának teliholdas napján tartják, amely a Gergely-naptár szerinti áprilisnak vagy májusnak felel meg. A fesztivál neve Buddha Purnima, mivel a Purnima teliholdat jelent szanszkrit nyelven. Nevezik még a Buddha dzsajantinak, amely nepáliul és hindiül születésnapot jelent.

  • nepáli / hindi: Buddha Purnima (बुद्ध पूर्णिमा), Budhha Dzajanti (बुद्ध जयन्ती)

A Gergely-naptár szerint évente változó napra esik:

  • 2014: május 14.
  • 2015: május 3.
  • 2016: május 21.
  • 2017: május 10.
  • 2018: május 29.

Kelet-Ázsia Japán kivételével[szerkesztés]

Sok kelet-ázsiai országban a Buddha születésnapját a kínai naptár negyedik hónapjának 8. napján tartják. Nemzeti ünnepnapnak számít Hongkongban, Makaóban és Dél-Koreában. A Gergely-naptár alapján ez eshet április végétől május végéig. A Gergely-naptár szerint évente változó napra esik:

  • 2013: május 17.
  • 2014: május 6.[4]
  • 2015: május 25.
  • 2016: május 14.[5][6]
  • 2017: május 3.
  • 2018: május 22.
  • 2019: május 12.
  • 2020: április 30.

Japán[szerkesztés]

A meidzsi-restauráció eredményeképpen 1873-ban Japán átvette a Gergely-naptár használatát a szolunáris naptár helyett. Sok japán templomban a Buddha születését a Gergely-naptár szerint ünneplik és csak ritkábban teszik ezt az ortodox kínai naptár dátumakor.

Tajvan[szerkesztés]

1999-ben a tajvani kormány a Buddha születésnapjának május második vasárnapját választotta, így az egybeesik az anyák napjával.[7][8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lumbini A Buddha szülőhelye. UNESCO. (Hozzáférés: 2015. április 22.)Gethin, Rupert. Foundations, 19. o. 
  2. Például, Gethin Foundations, p. 14, szerint: "A legkorábbi buddhista források szerint a Buddha Gautama Sziddhártha (páli: Siddhattha Gotama) néven született, a helyi rádzsan törzs vezetőjének gyermekeként Kapilavasztuban (páli: Kapilavatthu)..." Azonban, Gombrich professzor szerint (Theravāda Buddhism, p. 1) és Edward Thomas tanulmánya szerint is, A Buddha élete, a Siattha/fitta nevet későbbi forrásokhoz sorolja.
  3. www.hir24.hu - A Buddha születése (i. e. 563). [2014. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 30.)
  4. www.terezainseoul.blog.hu - a Buddha születésnapja
  5. Buddha's Birthday in Hong Kong
  6. Buddha’s Birthday 2016
  7. Camaron Kao (May 14, 2012), Thousands of believers mark [the Buddha's birthday], <http://www.chinapost.com.tw/taiwan/national/national-news/2012/05/14/341025/Thousands-of.htm>. Hozzáférés ideje: 2012-11-20 Archivált másolat. [2013. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 30.)
  8. Ko Shu-Ling (May 9, 2011), Sakyamuni Buddha birthday celebrated, <http://www.taipeitimes.com/News/front/archives/2011/05/09/2003502765>

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]