Budavári Labirintus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Budavári Labirintus 1983-2011-ig a Budai Vár-barlang és pincerendszere legnagyobb kiállítása volt.

Kiállításai először 2000-ben tettek szert világhírre, amikor a világ 50 legérdekesebb helye közé sorolták – az Olajlámpás Labirintusnak köszönhetően. Budapest 10 legkedveltebb és legkeresettebb kulturális célpontjai közé tartozott, egy turisztikai szakíró pedig a világ 8 földalatti csodája közé sorolta.[1][2]

Kulturális és szellemi program (1997-2011)[szerkesztés]

A Budavári Labirintus szimbolikus kútja

A várhegyi mésztufabarlang a földtörténet hajnalán hévizes feltörések, kimosódások révén jött létre. A gömbfülkéket az újkor embere hadi és gazdasági megfontolásokból összekötötte egymással, valamint a Vár házainak pincéivel. A sziklapincék közötti utak teljes kiépítésére az 1930-as években került sor, majd a háborús program részeként egy tízezer férőhelyes óvóhelyet alakítottak itt ki. A vasbeton szerkezetekkel megerősített-elcsúfított Várbarlang a hidegháborús időszakban titkos katonai objektum volt. A háborús hasznosítást követően megjelentek a kulturális kezdeményezések is: két ízben barlangmúzeum nyílt, azonban a barlang-és pincerendszer állapota miatt 1975-től a teljes járatrendszer lezárásra került a látogatók elől. 1984-ben nyíltak meg a Budavári Labirintus kiállításai. A Budavári Panoptikumként is ismert látványosság a magyar történelem eseményeit illusztrálta. Ez volt az első magyar panoptikum.

Az 1996-1997-ig nagyszabású rekonstrukciót hajtott végre a Budavári Labirintus Kft., amelynek nyomán a több mint 4000 négyzetméteres terület a lehetőségekhez képest visszanyerte eredeti, háború előtti arculatát. A Budavári Labirintus kulturális és szellemi programjának kulcs szava pedig maga a labirintus lett. A szervezők felfogásában a labirintus nem pusztán útvesztő, hanem a történelmünkhez, a világhoz és az önmagunkhoz vezető utak finom szövevénye. A labirintus ugyanis a közép- vagy végpont felől visszatekintve már nem kusza lélekvesztőként, hanem történelmi sorspályák és egyéni életutak rendezett, értelemteljes szövedékeként mutatkozik meg.

A Budavári Labirintus kiállításai és programjai mellett otthont adott szellemi műhelyeknek[3] is. Irodalmi,[4][5][6] bölcseleti,[7][8] képzőművészeti, filmes és zenei programjaiban szintén meghatározó szerephez jutott a labirintus-tematika (azaz a sors, végzet, szabadság; pokoljárások és szellemi odüsszeiák.) 2002-től pedig egyre meghatározóbb lett az Európa-tematika[9][10] is, amelyek 2009-től a Budavári Labirintus Eu-kiállításaiban és programjaiban öltöttek testet (European Pantheon & Greats of Europe).[11]                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Kiállítások[szerkesztés]

Őskori Labirintus[szerkesztés]

Az európai barlangművészet kiválasztott alkotásainak hű másolatai révén az emberi lét őskori dramaturgiája elevenedett meg itt.

Ez a barlangág egyike volt azon területeknek, amelyet a háborús használat a leginkább megváltoztatott, illetve megviselt. A huszadik századi ember - miközben egyebek között létrehozta együgyű bunkereit - hajlamos (volt) arra, hogy minden premodern kultúrát lebecsüljön, primitívnek tekintsen. A betonerődítmény visszabontása után ezért a terület teljes - tehát kulturális értelemben is vett - rehabilitációja az őskori kultúra alkotásai révén valósult meg.

Budavári Labirintus - Keresztelő medence

Történelmi Labirintus[szerkesztés]

Ezen a szakaszon magyar mondák, illetve a magyar történelem jelentős eseményei elevenedtek meg szimbolikus formában: a sámánizmustól a csodaszarvasig, valamint a kereszténység felvételétől a mohácsi vészig.

Más-világi Labirintus[szerkesztés]

A barlangághoz fűződő történet egy képzeletbeli ásatáson, fikción alapult. A történet szerint egy korábban kipusztult fogyasztó ember, a "homo consumus" életének lenyomatait állították itt ki.

Bátorság Labirintusa[szerkesztés]

Eredetileg a Gyereklabirintus részét képezte, játékmesterrel, mécses fényekkel - és egy mesével. Hogy ne csupán néhányan tehessék próbára bátorságukat, a hétköznapokra is megnyitották.

Pantheon[szerkesztés]

A kiállítás a Budavári Labirintusban 2010-ben nyílt meg. Az európai kultúrát megalapozó-meghatározó istenek tárgyakba roskadt alakzatai voltak láthatók. Az elrajzolt arcú istenek 25 évi gyűjtés után Európa 37 országából közel 180 változatban sorakoztak fel. Az elfeledett európai istenek jelenkori lenyomatai nem egyebek, mint köznapi kacatok és konzum-idolok.[12]

Budavári Labirintus 0-24[13][14][15][szerkesztés]

Olajlámpás Labirintus[szerkesztés]

Bolyongás olajlámpásokkal a koromsötét útvesztőkben. Este 6 órától a villanyfényeket a Budavári Labirintusban olajlámpások természetes fénye váltotta fel. A történelmi  és a többi labirintus ekkor már nem illusztrációja volt bizonyos eseményeknek (panoptikum), vagy szimbolikus alakzata (nappali labirintus), hanem az önkeresés, az (antropológiai értelemben vett) önmegértés helyszíne, kalandos formában.

Budavári Labirintus - Belső kör

Személyes Labirintus[szerkesztés]

A nappali nyitva tartás alatt láthatatlan labirintus az egyszemélyes útkeresés színhelye volt. Csak éjjel és valóban csak egyenként fogadta mindazokat, akik – ahogy mondani szokták – nem ijednek meg önmaguktól, és a lélek belső útjaira is kíváncsiak voltak. A személyes labirintusjárás nagyobb részt teljes sötétségben történt, vagyis az ember itt valóban csak a labirintusfonalra, illetve – és ez a fontosabb – csak önmagára hagyatkozhatott.

Szerelem Labirintusa[szerkesztés]

A személyre szóló labirintusjárásnak egy sajátos formája volt a Szerelem Labirintusa. Ez eredetileg jegyeseknek lett kialakítva. A menyasszony és a vőlegény más-más bejáraton jutott a labirintusokba, más-más utakat jártak be, de úttalan útjaik a bolyongás végén összefutottak – egy különös atmoszférájú, bizsergető térben. 

Bolyongások Európa Nagyjaival[16][szerkesztés]

Az éjszakai, egyszemélyes útkeresésre induló sejtő ember az európai kultúrát meghatározó alkotók közül választhatott magának kísérőt, lélekvezetőt (Dante, Hérakleitosz, Mozart, József Attila, Ady, Pilinszky, Goethe, Hölderlin stb.). A koromsötét útvesztőkben, ahol csak a Labirintus Lámpás segített eligazodni a térben, a választott kísérő nagy erejű látomásai és sejtései jelentették a láthatatlan labirintusfonalat.

Kulturális és szellemi program (2011-)[szerkesztés]

European Pantheon - Gods[szerkesztés]

Pantheon: az összes isten, illetve az istenek temploma.

A római Pantheont az istenek lakóhelyéül építették; a párizsi Pantheon szintén templomnak épült, de később emberek – filozófusok, írók, politikusok – emlékhelye lett.

A történelem utáni Pantheon: három ütött-kopott tehervagon. A hontalanul ide-oda gördülő vagonokban Európa hajnalkorának elrajzolt istenalakjai: kiszolgált tárgyak, hasznavehetetlen holmik – amelyeken az istenek nevei, mint emlékek, mint jelek. 

 

European Pantheon - Great Creatives of Europe[szerkesztés]

European People[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Subterranean Scare: 9 Underground Wonders of the World. WebUrbanist. (Hozzáférés: 2015. december 14.)
 2. A világ legszebb földalatti látnivalói. http://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 3. Összművészeti Fesztivál - Antropos.hu. Antropos.hu. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 4. Labirintus a Várhegy gyomrában - Litera | Az irodalmi portál. www.litera.hu. (Hozzáférés: 2015. december 15.)
 5. A nagy játék - Litera | Az irodalmi portál. www.litera.hu. (Hozzáférés: 2015. december 15.)
 6. Sorskérdések Szophoklésznél - Litera | Az irodalmi portál. www.litera.hu. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 7. Szókratész és Kalliklész vitája - Litera | Az irodalmi portál. www.litera.hu. (Hozzáférés: 2015. december 15.)
 8. A sors a görög filozófiában (hu nyelven). www.kultura.hu, 2005. október 24. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 9. Kreatív Európa Iroda - Kultúra Alprogram - - Új szerepkörben a Budavári Labirintus. www.kulturpont.hu. (Hozzáférés: 2015. december 15.)
 10. Voltál már a Budavári Labirintusban? Jó,... - Az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége | Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 11. Litera | Az irodalmi portál. www.litera.hu. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 12. MNO - A polgári oldal. Tárgyakba roskadt istenek. mno.hu. (Hozzáférés: 2015. december 14.)
 13. Éjszakai bolyongások a Budavári Labirintusban. Kultúrpart. (Hozzáférés: 2015. december 15.)
 14. Magyarországé a világ hét földalatti csodájának egyike. 168 Óra Online. (Hozzáférés: 2015. december 15.)
 15. „Éjjel-nappali” labirintus. Metropol. (Hozzáférés: 2015. december 16.)
 16. Budavári Labirintus | Éjszakai programok. www.labirintus.com. (Hozzáférés: 2015. december 15.)

Források[szerkesztés]

http://labirintus.com/hu

További információk[szerkesztés]

Közösségi oldalak[szerkesztés]

Facebook, magyar: https://www.facebook.com/labirintus/

Facebook, angol: https://www.facebook.com/labyrinth.budapest/

Google+: https://plus.google.com/113401202506463487443/posts

YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLZKxH9G53GbLUHJh4sDNNiIhhkuAqIW7B

Twitter: https://twitter.com/LabirintusBp

Képek[szerkesztés]

1984-2011[szerkesztés]

Őskori Labirintus
Eltévedt lovas
Sámán átjáró
Keresztelő medence
Világtengely
Tatár folyosó

2011-2016