Pesti Divatlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Budapesti Divatlap szócikkből átirányítva)
A Pesti Divatlap 1848. március 18-án megjelent lapszámának címlapja
Petőfi Sándor elbeszélő költeményének, a Pesti Divatlapban megjelent első kiadásának, címképe

A Pesti Divatlap Pesten megjelenő hetilap volt 1844 és 1848 között.

Története[szerkesztés]

1844. július 6-tól Vahot Imre szerkesztette. 1844–45-ben Erdélyi János, azután Vahot Imre adta ki. Hetenként egyszer jelent meg, negyedrétű két íven, rózsaszínű borítékban; 1845-ben nyolcadrétben, 1846-ban negyed-, 1847-től ismét nyolcadrétben. Főleg a társas élettel, a szépirodalommal és képzőművészettel foglalkozott, gazdagon illusztrálva divatképekkel, írók és művészek arcképeivel, színpadi képekkel, nemzeti és népdalok hangjegyeivel. A Pesti Divatlapban jelent meg Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye 1845 márciusában. Lapja megindulása után Vahot maga mellé vette segédszerkesztőnek Petőfi Sándort,[1] azonban 1846 közepén nézeteltérésük támadt és Petőfi távozott.

Mit kellett olvasnom a Pesti Divatlap-ban! .. . te kizá­rólagos dolgozótársa lettél. Szerencsétlen ! figyelj. 1845 elején" vagy egy hónapig unszolt engem Vahot Imre mindenképen, hogy kirekesztőleg az ő lapjában dolgozzam. Végre beleegyeztem kérésébe s írtam neki esztendeig. Ezért a másik két szépirodalmi lap, egyik nyíltan, másik úgy szűr alatt, ellenségem lett, s elkezdtek jobbra­ balra csípni, döfni, rúgni, köpni, ki így, ki úgy .. . a mit bizony­nyal nem tesznek, ha nekik is dolgozom. S e bántogatások addig tartottak, míg mind Horváth Lázival mind Frankenburggal rútul összevesztem, azzal publice, ezzel privátim. Igy telt el az esztendő; ekkor Vahotot új alkura szólítom föl, mert addig nyomorúság volt, mit fizetett. Ő azonban, a helyett, hogy most többet adna, azt nyi­latkoztatja ki/hogy ezentúl nem fog a Pesti Divatlap minden számában közleni tőlem verset, csak minden másodikban, ennélfogva egy versért ugyan valamivel többet, de általában évnegyedenként kevesebbet kaptam, mint az előtt. Hanem azt mondja Vahot, ezután a többi lapokba is írhatok. Merci, Monsieur.
– Petőfi levele Arany Jánoshoz[2]

A lap 1848. június 25-én megszűnt. A folytatása Budapesti Divatlap címmel jelent meg az év végéig negyedrét alakban és Nemzetőr című melléklappal.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]