Budapesti Autonóm Gyülekezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Budapesti Autonóm Gyülekezet
Vallás kereszténység
Felekezet pünkösdi-karizmatikus
Eredet Hit Gyülekezete
Lelkészi vezető Piszter Ervin
Tisztsége a presbitérium vezetője
Tagság 207[1]
Alapítva 1998
Székhely 1078 Budapest, Murányi utca 61. fsz. 1.
Technikai szám 0664

A(z) Budapesti Autonóm Gyülekezet hivatalos honlapja

A Budapesti Autonóm Gyülekezet egy magyarországi protestáns, evangéliumi és karizmatikus jellegű kisebb egyház.

Története[szerkesztés]

1998-ban jött létre, amikor egy kisebb csoport kiszakadt a Hit Gyülekezetéből. 1998 nyarán a Hit Gyülekezete néhány presbitere – saját bevallása szerint – megelégelte a közösség vezetésében uralkodó állapotokat, és saját felekezet alapítása mellett döntött. A Fővárosi Bíróság 1998. november 19-én kelt végzésevel hivatalosan is nyilvántartásba vette a 256 természetes személy által alapított egyházat. Az ezt megelőző és követő néhány hét-hónap zajos médiafigyelem kereszttüzében telt, a Hit Gyülekezete ellen indult, és végül eredménytelenül zárult hatósági vizsgálatok során az új közösség vezetőségéből (Piszter Ervin, Görbicz Tamás, Takács Ferenc) többen is kaptak szereplési lehetőséget az országos médiában. Később a figyelem elterelődött a felekezetről, legutóbb a 2006-os választási kampány során lehetett róluk hallani, amikor Orbán Viktor személyesen fogadta tíz kisegyház, így az alig évtizedes múlttal rendelkező Autonóm felekezet vezetőit is.

A közösség gazdasága és vezetése[szerkesztés]

A 2003. évi 1-1%-os felajánlások során 387 fő jelölte meg kedvezményezettként az egyházat, az eltelt időben a szám valamelyest csökkent. Az egyházat a négytagú presbitérium vezeti. A presbitérium vezetője, a gyülekezet pásztora Piszter Ervin lelkész. Tagjai: Görbicz Tamás, Takács Ferenc és Varga Iván. Az egyház javait a közgyűlés által közvetlenül választott hat fős Gazdasági Bizottság kezeli, vezetője ideiglenesen Orsovai Dezső. A presbitérium munkáját a diakónusok segítik, akik szervezésben, különböző az istentisztelettel kapcsolatos szolgálatokban és házi kisközösségek, imacsoportok vezetésében tevékenykednek. Az egyház legfelsőbb döntéshozó szerve a közgyűlés (eklézsia), amely az egyházat megalapító természetes személyekből és az egyházhoz csatlakozó tagokból áll. A csatlakozni kívánó tagoktól az egyház írásbeli nyilatkozatot kér.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.nepszamlalas.hu A népesség vallás, felekezet, vallási közösség stb. főbb korcsoport és nemek szerint a 2001. évi népszámlálás adatai alapján

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]