Budapesti Autonóm Gyülekezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Budapesti Autonóm Gyülekezet
Valláskereszténység
Felekezetpünkösdi-karizmatikus
EredetHit Gyülekezete
Lelkészi vezetőPiszter Ervin
Tisztségea presbitérium vezetője
Tagság207[1]
Alapítva1998
Ország Magyarország
Székhely1078 Budapest, Murányi utca 61. fsz. 1.
Technikai szám0664

A Budapesti Autonóm Gyülekezet weboldala

A Budapesti Autonóm Gyülekezet egy magyarországi protestáns, teljes evangéliumi és karizmatikus jellegű egyház.

Története[szerkesztés]

A Budapesti Autonóm Gyülekezet azután jött létre, hogy egy csoport kiszakadt a Hit Gyülekezetéből. 1998 nyarán a Hit Gyülekezete néhány presbitere – saját bevallása szerint – megelégelte a közösség vezetésében uralkodó állapotokat, és a felekezet elhagyása mellett döntött. Néhány hónappal később, miután a kivált tagokban megfogalmazódott az igény a közösségi Istentisztelet további gyakorlására, megalakult az Autonóm Gyülekezet. A Fővárosi Bíróság 1998. november 19-én kelt végzésével hivatalosan is nyilvántartásba vette a 256 természetes személy által alapított egyházat. Az ezt megelőző és követő néhány hét-hónap zajos médiafigyelem kereszttüzében telt, az új közösség vezetőségéből (Piszter Ervin, Görbicz Tamás, Takács Ferenc) többen is kaptak szereplési lehetőséget az országos médiában. Később a figyelem elterelődött a felekezetről, a 2006-os választási kampány során lehetett róluk hallani, amikor Orbán Viktor személyesen fogadta tíz kisegyház, így az alig évtizedes múlttal rendelkező Autonóm felekezet vezetőit is, majd a 2011-es egyházügyi törvény kapcsán emelték fel szavuk a vallás- és szólásszabadság mellett.

A közösség gazdasága és vezetése[szerkesztés]

A 2003. évi 1-1%-os felajánlások során 387 fő jelölte meg kedvezményezettként az egyházat, az eltelt időben a szám valamelyest csökkent. Az egyházat a négytagú presbitérium vezeti. A presbitérium vezetője, a gyülekezet pásztora Piszter Ervin lelkész. Tagjai: Görbicz Tamás, Takács Ferenc és Fóris Attila. Az egyház javait a közgyűlés által közvetlenül választott hatfős Gazdasági Bizottság kezeli, vezetője ideiglenesen Orsovai Dezső. A presbitérium munkáját a diakónusok segítik, akik szervezésben, különböző az istentisztelettel kapcsolatos szolgálatokban és házi kisközösségek, imacsoportok vezetésében tevékenykednek. Az egyház legfelsőbb döntéshozó szerve a közgyűlés (eklézsia), amely az egyházat megalapító természetes személyekből és az egyházhoz csatlakozó tagokból áll. A csatlakozni kívánó tagoktól az egyház írásbeli nyilatkozatot kér. Emellett a gyülekezet rendelkezik egy saját YouTube csatornával (BPAtube), ahol az istentiszteletek élőben megtekinthetők.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.nepszamlalas.hu A népesség vallás, felekezet, vallási közösség stb. főbb korcsoport és nemek szerint a 2001. évi népszámlálás adatai alapján

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]