Budapest Semesters in Mathematics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Budapest Semesters in Mathematics alapképzésben (undergraduate) részt vevő észak-amerikai diákok részére létrehozott matematika képzés.

A résztvevők általában egy félévet töltenek Budapesten, 4-5 bevezető angol nyelven előadott matematika kurzust hallgatva. A felkínált kurzusok száma kb. 25. A magyar specialitásoknak megfelelően számos különböző szintű kombinatorikai és számelméleti kurzus van. Az egyik legsikeresebb kurzus a Laczkovich Miklós által kidolgozott, a matematika jellegzetes bizonyítási módszereibe bevezető „Conjecture and Proof”. Ezenkívül 2-3 egyéb kurzus (magyar nyelv és kultúra, európai történelem, európai filozófia) hallgatására is van lehetőség. Az oktatók óraadók, többnyire az ELTE Matematikai Intézetének és az MTA Rényi Intézetének munkatársai, valamennyiüknek van korábbi észak-amerikai oktatási tapasztalata. A tandíj jelenleg (2007-2008) félévenként 6125 dollár. A hallgatók Budapest-szerte lakásokat bérelnek, vagy ha kívánják, magyar családnál is lakhatnak.

A program 1985-ben jött létre, megalkotói Babai László, Ronald Graham, Lovász László és T. Sós Vera voltak. Erősen támogatta a program létrehozásának gondolatát Erdős Pál is, cserébe a program mottója hosszú ideig ez volt: „Töltsön egy szemesztert Erdős Pál hazájában!”.

A program sikerét jelzi, hogy számos amerikai egyetem felvette azon intézmények listájára, amelyekben szerzett krediteket elfogadja.

A program a College International, újabban a McDaniel College keretében zajló magánvállalkozás. Helye Budapesten, a Bethlen tér 2.-ben van. Az amerikai programigazgató korábban W. Tom Trotter volt, jelenleg Paul Humke. A magyar programigazgató hosszú ideig Petruska György volt, 2001 óta Miklós Dezső. A program résztvevői közt volt: Kiran Sridhara Kedlaya.

Hasonló a Moszkvai Független Egyetem (Независимый Московский Университет, НМУ) "Math in Moscow" programja.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]