Bruschino úr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bruschino úr
Eredeti nyelv olasz
Zene Gioacchino Rossini
Szövegkönyv Giuseppe Maria Foppa
Főbb bemutatók 1813. január 27.
A Wikimédia Commons tartalmaz Bruschino úr témájú médiaállományokat.

A Bruschino úr (olaszul Il Signor Bruschino, ossia Il figlio per azzardo) Gioachino Rossini egyfelvonásos operája. Szövegkönyvét Giuseppe Foppa írta Alissan de Chazet Le fils par hasard, ou ruse et folie című színműve alapján. Ősbemutatójára 1813. január 27-én került sor a velencei Teatro Moiseben.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Hangfekvés
Gaudenzio, Sofia gyámja basszus
Sofia szoprán
Az öreg Bruschino bariton
Az ifjú Bruschino tenor
Florville, Sofia udvarlója tenor
Filiberto, kocsmáros basszus
Marianna, cselédlány mezzoszoprán
Rendőr tenor

Cselekmény[szerkesztés]

Helyszín: Franciaország
Idő: 19. század eleje

Gaudenzio, Sofia gyámja az ifjú Bruschinót szemelte ki férjül a lány számára, aki azonban Florville-be szerelmes. Florville kihasználja, hogy Gaudenzio nem ismeri őt személyesen, sőt az ifjú Bruschinót sem, ezért ő jelenik meg a leánykérőn. Tervét megkönnyíti, hogy léha, költekező riválisát egy fogadós fogva tartja, mert nem tudta kifizetni a számláját. A dolgok jól haladnak, azonban betoppan az öreg Bruschino, aki értesült fia adósságáról és felelősségre akarja vonni. Gaudenzio házában mindenki azt állítja, hogy az álruhás Florville az ő fia. Az öreg tombol a méregtől, amikor a fogadós megjelenik fiával. Most már Gaudenzio is dühöng és nem akarja a lányt Florvillehez adni a tréfa miatt, de az ifjú Bruschinóhoz sem, miután az alaposan lejáratta magát. Hosszas huzavona után és Sofia kérleléseinek köszönhetően mégis beleegyezik a lány és Florville házasságába.

Diszkográfia[szerkesztés]

Samuel Ramey (Gaudenzio), Kathleen Battle (Sofia), Claudio Desderi (Bruschino úr), Frank Lopardo (Florville) stb.; Angol Kamarazenekar, vez.: Ion Marin (1991) Deutsche Grammophon 00289 477 5668

Források[szerkesztés]

  • Kertész Iván: Operakalauz, Fiesta és Saxum Bt., Budapest, 1997
  • Batta András: Opera, Vince Kiadó, Budapest, 2006

További információk[szerkesztés]