Bruno Jonas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bruno Jonas
Született1952. december 3. (71 éves)
Passau,  NSZK
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
FoglalkozásaSzínész, humorista
Kitüntetései
  • Ludwig Thoma Medal (1988)
  • Ernst Hoferichter-díj (1990)
  • Bavarian Stand-up Comedian Award (2002)[1]
  • Bayerischer Poetentaler (2010)

Bruno Jonas 2004-ben Münchenben

A Wikimédia Commons tartalmaz Bruno Jonas témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bruno Jonas (Passau, 1952. december 3. –) német író, kabarészínész és humorista.

Pályája[szerkesztés]

Tanulmányai[szerkesztés]

Jonas a passaui Adalbert-Stifter-Gymnasium-ban érettségizett, majd Münchenben, a Lajos–Miksa Egyetemen germanisztikát tanult.

A Scharfrichterhaus[szerkesztés]

A Scharfrichterhaus

A karrierjét a passaui Scharfrichterhausban kezdte el. A Scharfrichterhaus neve egy legendából származik, eszerint régebben a város ítélet-végrehajtója lakott ebben a házban. A szó azt jelenti, hogy „hóhérház”. A legenda való alapja az, hogy a 13. században a hírhedt Prisling börtön ott volt elhelyezve.

Az 1970-es években a konzervatív erők domináltak Passauban. A CSU, a Passaui egyházmegye és a helyi újság, a Passauer Neue Presse (PNP) együtt határozták meg a kulturális és politikai életet. Ez a túlsúly provokálta egy ellenkulturális mozgalom megalapítását. A politikai kabaré vezetőji Bruno Jonas és Siegfried Zimmerschied voltak. A konzervatív határozathozók és a város képviselői többször megtámadták őket. Például a PNP főszerkesztője egyszer hírzárlatot rendelt el az összes kabarérendezvénnyel kapcsolatban. Máskor a püspöki helynök megvádolta őket istenkáromlás miatt. A város egyszer bemutatási tilalmat adott ki. Mégis 1977 márciusában Walter Landshuter és Edgar Liegl létesítették a Scharfrichterhaust. Azóta ez egy jelentős jazz- és kabarészínpaddá vált. Sok híres humorista, aki ott fellépett, híres lett, mint Ottfried Fischer vagy Hape Kerkeling. Ma már nincs konfliktus a város politikai elitével. A Scharfrichterhaus a város kulturális életének szerves része. 1987 óta egy kis mozi működik a házban, ahol alternatív művészfilmeket mutatnak be.

Együttműködés és további tevékenységek[szerkesztés]

A Lach- und Schießgesellschaft kabaré táblája

Jonas Sigi Zimmerschieddel együtt megalapította a „Die Verhohnepeopler“ csoportot. Miután a Scharfrichterhausban léptek fel, országszerte híresek lettek. Bruno Jonas például a Münchner Lach- und Schießgesellschaft-ban is aktív volt. Nemzeti jelentőséget nyert el, amikor rendszeresen a Dieter Hildebrandt Scheibenwischer („ablaktörlő”) című TV műsorában megjelent. Amikor Hildebrandt 2003-ban kilépett, először Mathias Richlinggel és Georg Schrammal, aztán 2006 és 2008 között Richard Roglerral (Schramm helyett) tovább vezette a programot. Valószínűleg 2008. december 30-án lesz az utolsó adás. Bruno Jonas azt hirdette, hogy egy tévémentes évet fog tartani.[2]

A Nockherberg[szerkesztés]

A történelmi sörpróba ábrázolása
A Starkbierfest Münchenben

A Starkbierfest története

A Nockherberg egy természetes terasz egy hegyi lejtőn az Isarnál. A két müncheni városrész, a Giesing és az Au között fekszik. Ott található a Paulaner sörgyár, ahol évente tartják az úgynevezett Salvator italmérését („Salvator-Ausschank”), ami egy magas alkoholtartalmú sör. Ez a Starkbierfest egy hagyományos fesztivál a böjt idején. A kezdete a Neudeck kolostorra vezethető vissza. A szerzeteseknek úgyis kevés volt az ennivalója, így főleg a böjt idején szükségük volt egy nagy tápértékű italra, amit „folyékony kenyér”nek is neveztek. A rend alapítója tiszteletére 1651 óta minden tavasszal egy erős sört mérnek ki, aminek az a neve, hogy „Sankt-Vater-Bier“, a későbbi Salvator. A 18. században szokásos lett, hogy a bajor fejedelmet meghívták és nekik ajánlották az első söröskorsót április 2-án.
1858 óta a gyár vezetőji emelni akarták a forgalmat. Azzal a céllal felléptettek népszínészeket és úgynevezett „Gstanzlsänger”-t. A Gstanzl egy Bajorországban és Ausztriában népszerű csúfoló ének. Ezeket a rímelő háromnegyedes ütemes verseket nyelvjárásban szokták énekelni. 1891-ben volt először egy Salvator-beszéd a sör csapolásánál. Kb. 1950 óta a mai politikai kabaré formában tartják ezt az eseményt. Ma a politikusok csúfolása, bajorul az úgynevezett „derblecken“, áll a központban. A beintési rendezvény a sörpróba. Ilyenkor sok híres bajor és nemzeti politikus is jelen van. 1982 óta a TV-adás miatt már bővebb publikum követhwti ezt az estét. A sörpróba folyamán a fejedelem, illetve 1965 óta a bajor miniszterelnök, megkóstolja a sört. A sörgyár vezetője átadja a korsót, ezzel a hagyományos latin szavakkal: „Salve pater patriae! Bibas, princeps optime!” (németül:„Sei gegrüßt, Vater des Vaterlands! Trinke, Fürst, auf das Wohlste!”, magyarul: „Legyél üdvözölve, Anyaföld apja! Igyál, fejedelem, a legjobb egészségedre!”[3]). Az est csúcsa a Derblecken, a politikai kabaréra meghívott vendégek előtt. Először ünnepi beszédet tartják, azután jön az énekszínjáték. A téma mindig az aktuális müncheni, bajor és országos politika. A tartalom ironikus, néha durva oldalvágást is használnak. Azok a politikusok, akik nem szerepelnek benne, nem tartják fontosnak. Így a politikusok örülhetnek, ha említik őket a színdarabban, de egyszeriben a kritikát is el kell fogadniuk.

2004. március 11-én Bruno Jonas először a Nockerberg-on a Bruder Barnabas („Barnabas barát”) szerepét játszotta, állítólag ő találta ki a Salvator receptjét. Ő tartja a bőjtpredikációt („Fastenpredigt”), ami nem cenzúrázott szöveg, hanem a szerző saját mondanivalója. Ez azért nevezetes, mert ez volt az első alkalom, hogy egy nem konzervatív szerző megkapta ezt a szerepet. 2007. január 19-én Jonas kijelentette, hogy már nem fogja tovább játszani a Bruder Barnabast.

Magánélete[szerkesztés]

Az élettársával együtt két gyereke van.

Egy interjúban azt vallotta be, hogy elkerüli az iszlám témákat, mert tart az erőszakos reakcióktól.[4]

Programok[szerkesztés]

  • Hin und zurück (magyarul „Oda-vissza”)
  • Wirklich wahr (magyarul „Tényleg igaz”)
  • Ich alter Ego: A cím egy szójáték: Az „alter”-szó a németben azt jelenti, hogy „öreg”. Így lehet úgy érteni, hogy „Öreg egoista vagyok”, de úgy is érthető, hogy a Bruno Jonas a hallgatónak az alter ego-ja. A latin kifejezés „alter ego” azt jelenti, hogy „a másik én”.
  • Nicht wirklich – nicht ganz da
  • Bruno Jonas ist Klaus E. Rosstäuscher ( a Bayern 3 rádióadón)
  • Bis hierher und weiter

Filmek (kivonatos mű)[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

  • 1990 Ernst-Hoferichter-Preis
  • 1996 Fred-Jay-Preis
  • 2002 Bayerischer Kabarettpreis
  • 2003 Münchhausen-Preis
  • 2005 Zeck-Kabarettpreis

Könyvei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bruno Jonas című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.br.de/br-fernsehen/sendungen/bayerischer-kabarettpreis/alle-preistraeger/index.html, 2021. október 29.
  2. http://www.augsburger-allgemeine.de Auch Bruno Jonas verlässt den „Scheibenwischer“, 2008. április 9. (dpa) Archiválva 2008. április 10-i dátummal a Wayback Machine-ben (németül)
  3. Habár a Vater des Vaterlands magyar jelentése az „Apaföld apja”, de a német nyelv az anyaföldet Vazerland-nak, tehát Apaföldnek nevezi, innen a fordítások nem teljes egyezése
  4. Susanne Gaschke és Matthias Krupa: „Nie über Allah lachen[halott link]“ Die Zeit 33/2008, 7. oldal (németül)

További információk[szerkesztés]