Ugrás a tartalomhoz

Bruno Huber

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bruno Huber
Született1930. november 29.
Elhunyt1999. november 3. (68 évesen)
Állampolgárságasvájci
Foglalkozásaasztrológus
SablonWikidataSegítség

Bruno Huber (?, 1930. november 29. – ?, 1999. november 3.) svájci asztrológus és pszichológus. 1968-ban feleségével, Louise Huberrel megalapította az Asztrológiai Pszichológiai Intézetet, amely nemzetközileg is elismert asztrológiai iskolává vált. Humanista és pszichológiai elvek szerint futott, Roberto Assagioli(wd) pszichoszintézis-elméletén alapulva.

Az iskola kezdetben személyes oktatást, majd 1973-tól szakmai diploma képzést kínált. Ezt követően Huber iskolákat hoztak létre az Egyesült Királyságban és Spanyolországban. Huberék tanításai fokozatosan könyvekké kristályosodtak ki, amelyeket később számos nyelvre lefordítottak. Holisztikus asztrológiai pszichológiai módszerük világszerte népszerű.[1]

Korai élet és házasság[szerkesztés]

A fiatal Bruno Huber mohón érdeklődött az asztrológia, a pszichológia és a filozófia iránt, de akkoriban kiábrándult az asztrológia gyakorlatából. 1952-ben találkozott Louise asztrológussal és ezoterikussal, aki azonnali közös köteléket fedezett fel. Egy évvel később összeházasodtak, és Zürichben éltek.[2]

Asztrológiai karrier[szerkesztés]

1956-ban 2-3 évig részt vettek az Arcane School[3] genfi fiókjának felállításában.

1958-ban Hubert meghívták Roberto Assagioli Pszichoszintézis Intézetébee[4] Firenzébe, aminek eredményeként a pár három évet töltött ott, és segítette az intézet vezetését és Assagioli pszichoszintézisének dokumentálását. Ebben az időszakban Bruno kiterjedt kutatásokat tudott végezni Assagioli pácienseinek horoszkópja és pszichológiai profilja terén, és végül olyan elméleteket dolgozott ki a horoszkóp értelmezésére vonatkozóan, amelyek az asztrológiai pszichológia vagy a Huber asztrológia alapját képezték.

1963-ban a pár visszatért Zürichbe.

1968-ban Huber és felesége, Louise szemináriumokat kezdtek tartani kutatásaik eredményeiről, és megalapították az Asztrológiai Pszichológiai Intézetet (API).

A településen hamar létrejött egy követőség, és az oktatási tevékenység rohamosan fejlődött, egyre messzebbre került Svájcban és Németországban, majd nemzetközi konferenciákon, valamint az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Brazíliában.

A 2000-es évek elejére hallgatók tízezrei vettek részt a kurzusokon, és az egyenértékű kurzusok a spanyolországi és az egyesült királyságbeli Huber Iskolákon keresztül érhetők el.

1981-től a Huberék nagymértékben részt vettek a svájci asztrológiai világkonferenciák létrehozásában, megszervezésében és a háromévente megrendezett előadásokban.

Magyarországon jelenleg aktív képviselője a AP irányzatnak Bertalan Éva asztrológus, mentor 2000-től, tanítványa Furár Edit asztrológus 2010-től.

Az egészség romlása és a halál[szerkesztés]

1991-ben Bruno Huber szívrohamot kapott, bár továbbra is dolgozott. 1999-ben halt meg, és a tanítás folytatódott felesége, Louise vezetésével.

Megjelent munkák[szerkesztés]

1974-ben Bruno és Louise Huber kiadót alapított, és fokozatosan megjelent egy könyvsorozat; a legtöbb később megjelent angol és spanyol nyelven.

Alább látható az eredeti német kiadás dátuma és az angol fordítások címe. Az összes könyvet Bruno és Louise Huber közösen adta ki, és először németül jelent meg, kivéve, ahol ez meg van jelölve.

1981-84 Astrological Psychosynthesis (Bruno Huber, German edition published in 3 volumes)

1981 Reflections & Meditations on the Signs of the Zodiac (Louise Huber)

1985 Life Clock III / Astrology as a Spiritual Path / Transformation (change of title from first edition)

1991 Moon Node Astrology

1995 Astro Glossarium I (Bruno Huber, German only)

1999 Aspect Pattern Astrology

2002 The Planets and their Psychological Meaning

2006 Astrology and the Seven Rays (first published in English)

Magyar nyelven megjelent könyv[szerkesztés]

Kónya Albert fordításában: Bruno Huber – Louise Huber: Asztrológiai házak

Bertalan Éva fordításában: Életkönyv - Asztrológiai biográfia

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Astrological Psychology Website (amerikai angol nyelven). The Astrological Psychology Website . (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  2. PIERCING THE EGGSHELL : the hubers and their astrological psychology.. [S.l.]: HOPEWELL (2020. július 11.). ISBN 978-0-9956736-5-6. OCLC 1223015556 
  3. Arcane School - Theosophy Wiki. theosophy.wiki . (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  4. ISTITUTO DI PSICOSINTESI | fondato da Roberto Assagioli. www.psicosintesi.it . (Hozzáférés: 2019. április 30.)

Forrás[szerkesztés]

https://www.astrologieheute.com/Artikel/ArtNr/1971

https://www.worldcat.org/title/1262224364

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bruno Huber című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.