Bruniales

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bruniales
Desfontainia spinosa
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Csoport: Euasterids II
Rend: Bruniales
Dumort.
Családok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bruniales témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bruniales témájú kategóriát.

A Bruniales a valódi kétszikűek (eudicots) egyik rendje, 2 családdal és 14 nemzetséggel, melyek a fokföldi flórabirodalomban, Közép- és Dél-Amerikában találhatók meg. Fás szárú, örökzöld növények tartoznak ide. Csak 2008-ban írták le, amikor egy rendszertani munkában úgy találták, hogy a Bruniaceae és a Columelliaceae egymás testvércsoportjai.[1] Az APG II-rendszerben még az euasterids II rendbe nem sorolt két családot (a Columelliaceae-ről korábban opcionálisan leválasztható Desfontainiaceae-t immár önálló családként el nem ismerve) az APG III-rendszer a Bruniales rendbe sorolta, ami az Apiales testvércsoportja, az asterids klád tagja.[2]

Az asterids leszármazási fájában az APG III szerint a következőképp foglal helyet:

asterids

Cornales




Ericales


euasterids 
lamiids 

Garryales




Boraginaceae



Gentianales




Solanales



Lamiales





campanulids 

Aquifoliales




Asterales



Escalloniales




Bruniales




Apiales




Paracryphiales



Dipsacales










Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Winkworth, Richard C.; Lundberg, Johannes; Donoghue, Michael J. (2008). „Toward a resolution of Campanulid phylogeny, with special reference to the placement of Dipsacales”. Taxon 57 (1), 53–65. o.  
  2. Angiosperm Phylogeny Group (2009). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III Archiválva 2017. május 25-i dátummal az Archive-Iten. Botanical Journal of the Linnean Society 161(2): 105-121.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bruniales című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.