Brontoscorpio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Brontoscorpio
Evolúciós időszak: Szilur - kora devon
Brontoscorpio anglicus.jpg
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Csáprágósok (Chelicerata)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Skorpiók (Scorpiones)
Család: Eoscorpiidae
Nem: Brontoscorpio
Kjellesvig-Waering, 1972
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Brontoscorpio témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Brontoscorpio témájú kategóriát.

A Brontoscorpio a pókszabásúak (Arachnida) osztályának a skorpiók (Scorpiones) rendjéhez, ezen belül a kihalt Eoscorpiidae családjához tartozó nem.

Nemének eddig egyetlen felfedezett faja, a Brontoscorpio anglicus Kjellesvig-Waering, 1972.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Brontoscorpio a fosszilis skorpiók egyike. Az állat a szilur és a kora devon korokban élt. A maradványát az angliai Worcestershire megyében levő Trimpley nevű város közelében találták meg. Ebből a fajból, csak egy kövület került elő, és az is, csak egy tapogatólábból áll.[1][2] Feltételezések szerint, az állat 90 centiméter lehetett és vízalatti életmódot folytathatott.[1] Tápláléka férgekből, halakból és háromkaréjú ősrákokból állhatott.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Erik N. Kjellesvig-Waering (1972). „Brontoscorpio anglicus: a gigantic Lower Paleozoic scorpion from central England”. Journal of Paleontology 46 (1), 39–42. o.  
  2. Andrew J. Jeram.szerk.: Paul A. Selden: Phylogeny, classification and evolution of Silurian and Devonian scorpions, Proceedings of the 17th European Colloquium of Arachnology, Edinburgh 1997, 1998 (PDF) 
  3. Haines, Tim, Chambers, Paul. Brontoscorpio, The complete guide to prehistoric life, First, Buffalo, N.Y.: Firefly Books, 24. o. (2005). ISBN 9781554071814 „It would use its claws and stinger to catch worms, fish, trilobites or any other animals that came within range.” 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brontoscorpio című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.